Kako so se po evropskih volitvah odzvale borze in za koliko je padel evro

Novice Marko Rabuza 10. junija, 2024 13.09
featured image

Dan po volitvah v Evropski parlament so evropske borze začele v rdečem. Razlogi za negotovost so vzpon skrajno desnih strank in predčasne volitve v Franciji.

10. junija, 2024 13.09

Evro je v primerjavi z dolarjem danes padel na najnižjo vrednost v zadnjem mesecu. V primerjavi s petkovim trgovanjem je bilo ob 13. uri za en evro treba odšteti 1,0738 dolarja, kar je za 0,59 odstotka manj kot ob koncu petkovega trgovanja.

Hkrati so se znižali tudi evropski borzni tečaji. Najbolj je bila na udaru pariška borza, kjer sta delnici bank BNP Paribas in Societe Generale izgubili več kot šest odstotkov vrednosti, poroča Bloomberg. Francoski indeks CAC 40 je bil za 1,73 odstotka nižji kot v petek.

Razlog za padec je velik poraz aktualnega francoskega predsednika Emmanuela Macrona na evropskih volitvah, kjer je močno pridobila skrajna desnica. Kmalu po objavi rezultatov je namreč Macron razpustil parlament in napovedal predčasne volitve. Močan pretres na evropskih volitvah je doživela tudi vladajoča koalicija Olafa Scholza v Nemčiji.

Negotovost zaradi vzpona skrajne desnice

Za evro je tveganje nedeljskih rezultatov v tem, da se bo evropski “skrajno desni pogled zasidral na višjih položajih moči”, je za Bloomberg ocenil vodja deviznih analiz pri družbi Monex Europe Simon Harvey. Trend bi se lahko nadaljeval še nekaj časa, sploh dokler bodo ankete javnega mnenja kazale rast podpore Marine Le Pen.

Evropska skupna valuta je že petkovo trgovanje končala na nizkih ravneh. Razlogi za to so bili boljši signali o zaposlovanju v ZDA. Naslednja pomembni podatek bo odločitev Feda o obrestnih merah.

Rdeče tudi v Londonu in Frankfurtu

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil danes okoli 13. ure za 1,41 odstotka nižji ravni kot ob koncu trgovanja v petek.

Londonski indeks FTSE 100 se je znižal za 0,47 odstotka, frankfurtski DAX pa je bil 0,94 odstotka pod izhodiščem.