Dodatek iPhonu, ki spominja na nekdaj najbolj priljubljen telefon

Tehnologija Marko Rabuza 17. junija, 2024 15.15
featured image

Ovitek za Applov pametni telefon iPhona vam vrne izkušnjo nekdaj najbolj priljubljenega telefona, ki je spominjal na pomanjšan računalnik.

17. junija, 2024 15.15

Časi, ko je bil BlackBerry najbolj priljubljen pametni telefon, so že zdavnaj minili, vendar to ne pomeni, da nekatere njegove funkcije ne živijo še naprej v novih izdelkih. Takšno je tudi ohišje za iPhone Clicks, ki vam omogoča eno od najbolj priljubljenih lastnosti klasičnih pametnih telefonov BlackBerry – fizično tipkovnico.

Clicks sta razvila Michael Fisher in Kevin Michaluk, ki sta v tehnoloških krogih znana kot MrMobile in CrackBerry Kevin. Okoli sebe sta zbrala ekipo, ki je pred tem delala za Apple, BlackBerry in Google, skupaj pa so razbili novo ohišje, ki združuje tipkovnico in ovitek za iPhone.

Tipkovnico so razvili za zadnji dve generaciji iPhona – 14 (samo za modela Pro) in 15, cene pa se začnejo pri 129 evrih.

Ohišje je narejeno iz silikona, s telefonom pa se poveže z vgrajenim priključkom Lightning oziroma USB C. Za delovanje tako ne potrebuje povezave Bluetooth in ne porablja baterije.

Zaradi velikosti podoben televizijskemu daljincu

Pri CNN, kjer so izdelek preizkusili na letošnjem tehnološkem sejmu CES, so zapisali, da je občutek držanja telefona v preobleki Clicks zaradi velikosti podoben televizijskemu daljinskemu upravljalniku.

“Glavna težava tipkovnice Clicks je, da telefoni iPhone niso oblikovani kot naprave BlackBerry, ki so bile kratke, pritlične in široke. Namesto tega teža iPhona vleče ohišje navzdol, zato se pri tipkanju vedno borite proti sili težnosti. Zaradi tega se ohišje v rokah rahlo ziblje, kar otežuje pritisk na pravo tipko,” pa so zapisali pri specializiranem tehnološkem portalu Techcrunch.

Okoli ohišja so nameščeni ščitniki za gumbe za glasnost in stranske gumbe, izrez za gumb za akcijo in stikalo za utišanje zvoka ter prehodna vrata za polnjenje, tako da vam za polnjenje iPhona ni treba sneti ohišja.

Tipkovnica na ohišju Clicks je očitno najpomembnejši del, zato je podjetje veliko časa namenilo temu, da so tipke prijetne za tipkanje, so po hitrem testu še zapisali pri CNN.

Aplikacija za več funkcij

Seveda ne gre le za nabor fizičnih tipk za tipkanje. Clicks je vgradil tudi nekaj drugih funkcij, ki vam bodo olajšale navigacijo po iPhonu. Na voljo je tipka CMD, ki omogoča izvajanje ukazov CMD + v operacijskem sistemu iOS, kot so CMD + H za prehod domov, CMD + Preslednica za priklic iskalnika ali celo CMD + T za odprtje novega zavihka v brskalniku Safari. Po spletnih straneh se lahko pomikate tudi tako, da tapnete preslednico, tipkovnica pa bo delovala s številnimi različnimi tipkovnimi bližnjicami v aplikacijah tretjih oseb.

Prav tako so izdali aplikacijo za sistem iOS, ki tipkovnici doda še več funkcij. Ko imate priklopljeno tipkovnico, se vam sprosti tudi več prostora na zaslonu na iPhonu, saj se virtualna tipkovnica skrije.