Podjetja zaradi stavke na upravnih enotah želijo širši nabor bistvenih nalog

Novice Forbes Slovenija 17. junija, 2024 14.18
featured image

Težave se pojavljajo pri zaposlovanju tujih delavcev in zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj. V gospodarstvu bi si želeli razširitve nabora bistvenih nalog v času stavke.

17. junija, 2024 14.18

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Vesna Nahtigal je poudarila, da niso proti stavki in boju zaposlenih na upravnih enotah za boljše plačilo, a bi si želeli, da bi upravni delavci, od katerih je gospodarstvo odvisno za izvajanja administrativnih postopkov, izvajali vsaj minimum javnih storitev, poroča STA.

Tako kot je zdaj, ni dobro za nikogar, je prepričana Nahtigal. Na težave pri podeljevanju dovoljenj za prebivanje in delo tujcev po njenih besedah opozarjajo praktično v vseh panogah, saj je slovensko gospodarstvo kot celota iz leta v leto bolj odvisno od tuje delovne sile.

Zaradi stavke zaposlenih na upravnih enotah ne morejo zaživeti niti zadnje zakonske spremembe, ki naj bi odpravile zamaške pri podeljevanju teh dovoljenj, je dodala generalna direktorica GZS.

Na težave zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj pa po njenih besedah opozarjajo predvsem podjetja iz lesnopredelovalne in gradbene panoge, natančneje npr. izdelovalci montažnih hiš. Ti so tako za postavitev tovrstnih objektov izpolnili že vse pogoje in izdelali potrebne izdelke oz. dele, zdaj pa so obstali na zadnji stopnički pred začetkom del. Zaradi tega se jim kopičijo zaloge, nabirajo si zamude, grozi jim izguba poslov in strank, dodaja na STA.

Daljše čakanje na vozniška dovoljenja

V logističnih podjetjih medtem poudarjajo negativne posledice podaljšanja čakanja na vozniška dovoljenja.

V GZS bi si, tako Nahtigal, želeli dopolnitve seznama bistvenih nalog, ki jih je treba izvajati v času stavke, da bi ta torej vključeval tudi pomembne storitve za gospodarstvo. Že ta teden naj bi imeli na to temo sestanek z ministrstvoma za javno upravo in gospodarstvo, turizem in šport.