Euro 2024: koliko bo Nemčija zaslužila s turisti

Novice Forbes Slovenija 16. junija, 2024 08.46
featured image

Nemčija v času evropskega prvenstva v nogometu pričakuje 1,5 milijona dodatnih nočitev, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

16. junija, 2024 08.46

Turisti, ki bodo Nemčijo obiskali zaradi evropskega nogometnega prvenstva, naj bi državi prinesli skupno milijardo evrov, je pokazala analiza münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. To je enakovredno 0,1 odstotka nemškega bruto domačega proizvoda (BDP) v drugem letošnjem četrtletju.

Na začetku svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga je Nemčija gostila leta 2006, se je število turističnih nočitev povečalo za približno četrtino, so ta teden sporočili iz Ifa. V času tokratnega prvenstva, ki se je začelo v petek, pričakujejo dodatnih 1,5 milijona nočitev.

Kot je poudaril vodja napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser, imajo tovrstni dogodki z makroekonomskega vidika precej majhen vpliv, če ne upoštevamo turizma.

“Čeprav bodo tudi domači potrošniki med prvenstvom za kratek čas za gostinske storitve in v živilski maloprodaji porabili več, bodo zmanjšali izdatke drugje,” je pojasnil.