Meta novega orodja umetne inteligence še ne bo nudila v Evropi

Tehnologija Forbes Slovenija 16. junija, 2024 11.36
featured image

Evropski regulatorji so od podjetja Meta zahtevali, da prekine načrt usposabljanja umetne inteligence z objavami evropskih uporabnikov. Izid svoje nove funkcije umetne inteligence je zamaknil tudi Microsoft.

16. junija, 2024 11.36

Facebookovo matično podjetje Meta Platforms je pred kratkim objavilo, da namerava začeti usposabljati svoj jezikovni model umetne inteligence, imenovan Llama. Za usposabljanje bi uporabili javne objave, ki jih ustvarjajo evropski uporabniki. Le nekaj dni kasneje pa je družba uvedbo klepetalnega robota v Evropi odložila za nedoločen čas, potem ko je irska komisija za varstvo podatkov zavrnila njihovo namero, poroča Bloomberg.

“To je korak nazaj za evropske inovacije, konkurenco pri razvoju umetne inteligence in nadaljnja zamuda pri zagotavljanju koristi umetne inteligence ljudem v Evropi,” je Meta zapisala v objavi na blogu. “Preprosto povedano, brez vključitve lokalnih informacij bi lahko ljudem ponudili le drugorazredno izkušnjo. To pomeni, da v tem trenutku ne moremo uvesti storitve Meta AI v Evropi.”

Tiskovni predstavnik podjetja Meta je potrdil, da podjetje še vedno načrtuje uvedbo teh izdelkov v Evropi, vendar ni želel deliti, kdaj se bo to zgodilo. Kot je razvidno iz finančnih izkazov podjetja, je imel Facebook konec lanskega leta v Evropi 308 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov.

Podjetje je s svojim najnovejšim jezikovnim modelom Llama 3 debitiralo aprila in ameriškim uporabnikom svojih aplikacij že ponuja svojega pomočnika Meta AI. Meta v svojem prizadevanju, da bi dohitela druge tehnološke velikane, kot so Google, Microsoft in OpenAI, tehnologiji umetne inteligence namenja veliko sredstev, še piše Bloomberg.

Microsoft Copilot
Microsoft bo zadržal izdajo nove funkcije umetne inteligence Recall (Foto: PROFIMEDIA)

Pomisleki glede zasebnosti tudi pri Microsoftu

Po poročanju Reutersa pa svoje nove funkcije umetne inteligence zaradi zaskrbljenosti glede tveganj za zasebnost še ne bo uvedel niti Microsoft.

Nova funkcija Recall namreč s pomočjo umetne inteligence spremlja uporabnikovo rabo računalnika, med katero spadajo brskanje po spletu in glasovni pogovori. Na njihovi podlagi ustvarja zgodovino, shranjeno v računalniku, po kateri lahko uporabnik poseže, ko se mora spomniti nečesa, kar je storil, tudi več mesecev pozneje.

Microsoft, Recall, umetna inteligenca, računalnik
Funkcija Recall naj bi bila na voljo v računalnikih Copilot+, ki bodo izšli 18. junija (Foto: PROFIMEDIA)

Kmalu po objavi te funkcije so se pojavili pomisleki glede zasebnosti. Nekateri uporabniki družbenih omrežij so izrazili bojazen, da bi lahko omogočila vohunjenje.

Kot so sporočili iz podjetja, njihova odločitev za zamik “temelji na zavezanosti zagotavljanju zanesljive, varne in robustne izkušnje za vse stranke ter iskanju dodatnih povratnih informacij, preden bo funkcija na voljo vsem uporabnikom osebnih računalnikov Copilot+.”

Gre za osebne računalnike s funkcijami umetne inteligence, ki jih je Microsoft predstavil maja.

Funkcija Recall bo v prihodnjih tednih na voljo le za predogled v programu Windows Insider Program (WIP), namesto da bi bila ob izidu osebnih računalnikov Copilot+ 18. junija na voljo uporabnikom teh računalnikov, je Microsoft zapisal na svojem blogu. WIP je javni program za testiranje programske opreme, ki milijonom “največjih oboževalcev sistema Windows” omogoča predogled prihajajočih funkcij operacijskega sistema.

Po povratnih informacijah skupnosti WIP pa namerava Microsoft omogočiti predogled funkcije Recall za vse osebne računalnike Copilot+, ki bodo kmalu na voljo, še piše Reuters.