Hišne preiskave pri hrvaški živilski družbi, ki vstopa v Celjske mesnine

Novice Forbes Slovenija 14. junija, 2024 11.37
featured image

Na Hrvaškem policija po nalogu urada evropskega javnega tožilca preiskuje dve podjetji mesne industrije, ki sta del največjega živilskega podjetja v državi, skupine Pivac.

14. junija, 2024 11.37

Hrvaška policija je po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma več milijonov evrov vredne subvencijske prevare davi začela preiskovati poslovne prostore podjetij Braća Pivac in Mesna industrija Vajda. Obe podjetji sta del največje hrvaške živilske družbe, skupine Pivac, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), ki povzema hrvaški Jutarnji list.

Iz EPPO so v četrtek sporočili, da so uvedli preiskavo v več hrvaških županijah. Kot so pojasnili, več hrvaških državljanov utemeljeno sumijo subvencijskih goljufij v vrednosti več milijonov evrov in ponarejanja listin na škodo proračuna EU.

Policija je davi začela preiskovati prostore podjetij Braća Pivac in Vajda, da bi izvzela dokumentacijo, povezano s podporo, ki je bila Vajdi izplačana iz evropskih skladov. Poleg prostorov obeh podjetij so preiskali tudi domove nekaterih vodilnih oseb, vendar niso še nikogar pridržali, danes piše Jutarnji list.

Neven Pivac, Braća Pivac
Mesna industrija Braća Pivac je pod vodstvom Nevena Pivca lani ustvarila 334 milijonov evrov prihodkov in 9,3 milijona evrov dobička (Foto: arhiv podjetja)

20 milijonov evrov evropskih sredstev

Iz podjetja Vajda so v četrtek sporočili, da so seznanjeni z dejavnostmi pristojnih organov in sodelujejo z institucijami ter da je v njihovem interesu ugotoviti dejansko stanje.

Preiskovalci po neuradnih informacijah, ki jih danes navaja Jutarnji list, preiskujejo porabo sredstev za podporo pri izvajanju ukrepa za spodbujanje dobrobiti živali.

Vajda iz Čakovca je za izvajanje tega ukrepa domnevno prejela 20 milijonov evrov evropskih sredstev. Sredstva bi morali prenesti na podizvajalce, da bi ti obnovili farme za vzrejo živali, a preiskovalci sumijo, da četrtina denarja, nekaj več kot pet milijonov evrov, nikoli ni prišla do njih.

Celjske mesnine
Neuradno naj bi Braća Pivac kupil 40-odstotni delež v Celjskih mesninah (Foto: GOOGLE MAPS)

Koliko je lani ustvarila skupina

Skupina Pivac, pod okrilje katere prehajajo tudi Celjske mesnine, je lani ustvarila 888 milijonov evrov prihodkov in 30 milijonov evrov čistega dobička, s čimer je postala največje živilsko podjetje na Hrvaškem.

Največ je k prihodkom skupine Pivac prispevala matična družba Mesna industrija Braća Pivac, ki je imela 334 milijonov evrov prihodkov in 9,3 milijona evrov dobička. Mesna industrija Vajda je medtem imela 98 milijonov evrov prihodkov in 2,1 milijona evrov dobička, še piše STA.