Znani proizvajalec banan odgovoren za financiranje paravojaške skupine

Novice Forbes Slovenija 13. junija, 2024 16.18 > 13. junija, 2024 16.20
featured image

Podjetje Chiquita Brands International, čigar banane so naprodaj tudi v Sloveniji, je odgovorno za financiranje kolumbijske paravojaške skupine Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

13. junija, 2024 16.18 > 13. junija, 2024 16.20

Porota v civilni zadevi na zveznem sodišču v južnem okrožju Floride je po poročanju CNN presodila, da je podjetje Chiquita “zavestno zagotavljalo znatno pomoč organizaciji AUC”. To so delali v tolikšni meri, da so “ustvarili predvidljivo tveganje za druge”.

V Chiquiti, ki je eden največjih proizvajalcev banan na svetu, morajo družinam osmih žrtev skrajno desničarske paravojaške skupine, ki so jo ZDA uvrstile na seznam terorističnih organizacij, skupno plačati 38,3 milijona dolarjev (35,5 milijona evrov). Skupina je bila sicer po podatkih projekta Mapping Militants Project, ki ga izvaja univerza Stanford, razpuščena leta 2006.

Začetek sodne bitke sega že v leto 2008. V njej so tožniki trdili, da je podjetje Chiquita s plačili paravojaški skupini podpiralo nasilje v Kolumbiji in da morajo biti odgovorni za umore skupine.

Chiquita: Naše pravno stališče bo na koncu prevladalo

Podjetje Chiquita je v izjavi za CNN sporočilo, da se namerava na sodbo porote pritožiti.

“Razmere v Kolumbiji so bile tragične za mnoge, vključno s tistimi, ki jih je nasilje prizadelo neposredno. Naše misli ostajajo z njimi in njihovimi družinami. Vendar pa to ne spremeni našega prepričanja, da za te zahtevke ni pravne podlage,” so navedli v podjetju. “Čeprav smo nad odločitvijo razočarani, smo še vedno prepričani, da bo naše pravno stališče na koncu prevladalo.”

“Prednost dobička pred človeškimi življenji”

Odločitev porote je pričakovano pozdravila odvetniška družba Searcy Law, ki zastopa žrtve in njihove družine. Poudarili so, da so žrtve preminule zaradi nasilja, ki ga je izvajala Autodefensas Unidas de Colombia.

“Sodba je močno sporočilo. Korporacije bodo odgovarjale, ko bodo pri poslovnih odločitvah dajale prednost dobičku pred človeškimi življenji,” so sporočili iz Searcy Law.

Podjetje naj bi tudi samo bilo žrtev nasilja

V Chiquiti so sicer leta 2007 priznali, da so skupini iz Kolumbije nakazali več kot sto plačil, ki so skupno presegala 1,7 milijona dolarjev (1,6 milijona evrov). To so storili, čeprav je bil AUC označena kot teroristična organizacija. Ameriško pravosodno ministrstvo je takrat sporočilo, da je podjetje plačila evidentiralo kot “varnostne storitve”, a dejanskih storitev niso nikoli prejeli. Podjetje se je takrat strinjalo, da bo ameriški vladi plačalo kazen v višini 25 milijonov dolarjev (23,1 milijona evrov).

Banane proizvajalca Chiquita na trgovskih policah
Začetek sodne bitke o Chiquitinem financiranju paramilic v Kolombiji sega že v leto 2008 (Foto: PROFIMEDIA)

Eden od vodilnih kadrov v podjetju, ki je vse do danes ostal neimenovan, je sicer pravosodnemu ministrstvu že leta 2003 povedal, da so plačila izvedli pod grožnjo nasilja. Porota na Floridi je kljub tem navedbam odločila, da v Chiquiti niso ravnali tako, “kot bi v danih okoliščinah ravnal razumen poslovnež”.

“Porota je izrecno zavrnila trditev, da so bili prisiljeni podpirati teroriste, ker je bila sama žrtev izsiljevanja,” so sporočili iz Searcy Law.

Odvetnica omenjene družbe Victoria Mesa-Estrada je poudarila še, da je sodba opozorilo podjetjem, naj “ponovno ocenijo svoje poslovanje in zagotovijo, da niti posredno ne podpirajo nasilja ali kršitev človekovih pravic”.