Koga si SDH želi v nadzornem svetu Cinkarne Celje

Posel Forbes Slovenija 14. junija, 2024 10.20
featured image

Slovenski državni holding in Modra zavarovalnica sta kot največja delničarja Cinkarne Celje podala nasprotna predloga za novo sestavo nadzornega sveta.

14. junija, 2024 10.20

Slovenski državni holding (SDH) je za skupščino Cinkarne Celje, ki bo 19. junija, podal nasprotni predlog, po katerem bi delničarji za člana nadzornega sveta namesto Melite Malgaj in Luke Gaberščika, kot predlaga nadzorni svet, imenovali Boštjana Furlana in Dubravko Derossi Uršič, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Skupščina se bo prihodnji teden med drugim seznanila z odstopno izjavo člana nadzornega sveta Mitje Svoljška, nadzorni svet Cinkarne pa je predlagal, da skupščina v nadzorni svet za petletni mandat imenuje Melito Malgaj.

Ker se bo članoma nadzornikov Luki Gaberščiku in Mariu Gobbu junija oz. decembra iztekel mandat, je nadzorni svet tudi predlagal, da se ju z 20. junijem oz. 24. decembrom ponovno imenuje v nadzorni svet za prihodnji petletni mandat.

Glavna stavba Cinkarne Celje
Delničarji Cinkarne Celje bodo na skupščini odločali tudi o dividendi in spremembi imena (Foto: B. S./N1)

Nasprotna predloga največjih delničarjev

Svoje nasprotne predloge so posredovali tako iz SDH, ki ima v lasti 24,4 odstotka celjske družbe, kot Modre zavarovalnice, ki je z nekaj več kot 20-odstotnim deležem drugi največji posamični delničar Cinkarne Celje.

SDH v nadzorni svet predlaga člana upravnega odbora Hella/Forvia in direktorja družbe Hella Saturnus Slovenija Furlana ter izvršno direktorico sektorja za prodajo in operativni marketing v Modri zavarovalnici Derossi Uršič.

Modra zavarovalnica je medtem konec maja podala nasprotni predlog, da v nadzorni svet namesto Davida Kastelica imenujejo Tomaža Berločnika.

Tomaž Berločnik
Modra zavarovalnica je za nadzornika Cinkarne predlagala Tomaža Berločnika, ki je pred leti vodil upravo Petrola (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Tudi o dividendah in spremembi imena

V nadzornem svetu trenutno sedijo predsednik Mario Gobbo, ki je predsednik nadzornikov, Luka Gaberščik, David Kastelic, Aleš Stevanovič, Jože Koštomaj in Mitja Svoljšak.

Skupščina Cinkarne Celje bo sicer poleg o novih nadzornikih prihodnji teden odločala tudi o izplačilu dividend. Po predlogu bi za dividende namenili del lanskega bilančnega dobička v višini dobrih sedem milijonov, kar pomeni 0,9 evra bruto na delnico.

Delničarji bodo odločali tudi o predlogu, da se upravi pod taktirko Aleša Skoka podeli pooblastilo za pridobivanje in umik lastnih delnic, pa tudi o predlogu, da se ime družbe spremeni tako, da se bo ta po novem imenovala Cinkarna, kemična industrija Celje, še piše STA.