Šef Nokie je opravil prvi ‘3D-klic’. Kaj to pomeni za nas

Tehnologija Jan Artiček 17. junija, 2024 04.57
featured image

Finska Nokia je razvila tehnologijo, ki omogoča tridimenzionalni zvok pri telefonskih klicih. V podjetju pravijo, da bo trajalo še nekaj let, preden bo funkcija na voljo v naših telefonih.

17. junija, 2024 04.57

V prihodnosti se bomo lahko po telefonu pogovarjali z enako kakovostjo zvoka, kot če bi sogovornik stal poleg nas. Takšna je napoved finskega tehnološkega podjetja Nokia, ki je pred dnevi prvič predstavilo novo tehnologijo prostorske komunikacije.

Klici, ki jih opravljamo zdaj, imajo monofonični zvok, ki različne avdio elemente stisne skupaj, zvok pa je posledično manj izostren. Funkcija prostorskega zvoka oziroma tako imenovanega 3D-zvoka bo vključena v prihodnji standard mobilne telefonije (3GPP Release 18), kar bo omogočalo prostorsko komunikacijo vsem, ne glede na operaterja, napravo ali državo.

“Ko boste v prihodnosti pritisnili gumb za klicanje na telefonu, boste klicali tridimenzionalno,” je za Forbes Slovenija komentiral Jyri Huopaniemi, vodja avdio raziskav pri Nokia Technologies.

Delovanje nove tehnologije je pred dnevi predstavil direktor Nokie Pekka Lundmark, ki je z običajnim pametnim telefonom prek javnega 5G-omrežja poklical finskega ambasadorja za digitalizacijo in nove tehnologije Stefana Lindströma, je poročal Reuters. Lundmark je bil prisoten tudi pri prvem dvodimenzionalnem klicu leta 1999.

Kdaj bo funkcija v naših telefonih

Nokia je razvila kodek z imenom IVAS, ki bo vključen v prihodnjo posodobitev telefonskih omrežij. Kodek uporabnikom omogoča, da slišijo prostor tridimenzionalno. Po besedah Huopaniemija je avdio izkušnja takšnega klica boljša, saj lahko slišite, kje so objekti glede na položaj klicatelja. Tudi interakcija je zaradi tega bolj realistična in privlačna. “Zdi se, kot da ste tam osebno z drugim klicateljem.”

Tehnologija bi lahko bila uporabna tudi pri konferenčnih klicih, saj lahko loči glasove različnih govorcev glede na njihovo lokacijo.

Ponudniki omrežij, proizvajalci čipov in izdelovalci slušalk lahko začnejo uvajati kodek IVAS v svoje izdelke, pravi Huopaniemi. Toda morda bo trajalo še nekaj let, preden ga bomo izkusili na svojih telefonih, dodaja.

Razvoj od leta 2017

Standardizacija IVAS se je začela leta 2017. Trenutno je kodek v pilotni fazi, saj je standard, v katerega bo vključen, v finalizaciji.

Nokia
Standardizacija IVAS, ki omogoča prostorsko komunikacijo, je v pilotni fazi (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg kodeka je Nokia razvila tudi programsko rešitev Nokia Immersive Voice, ki jo morata namestiti obe strani, ki želita izkusiti prostorsko komunikacijo, še pove Huopaniemi. Delovanje programa ni odvisno od nobenega posebnega kodeka.

Kodek IVAS pa bo omogočil interoperabilnost v 3D prostorski komunikaciji med omrežnimi operaterji in telefoni ob pritisku na gumb za klic. To bo po navedbah Huopaniemija zagotovilo, da bodo lahko vsi uživali v prostorski komunikaciji. “Pravzaprav sta IVAS in Nokia Immersive Voice dve različni tehnološki inovaciji, vendar klicatelju zagotavljata enak rezultat – tridimenzionalno klicanje.”