Kitajska vrača udarec EU: po žganju na vrsti svinjina

Novice Forbes Slovenija 17. junija, 2024 12.39
featured image

Trgovinski spor med Pekingom in Brusljem dobiva novo fronto.

17. junija, 2024 12.39

Kitajska je začela preiskavo morebitne nelojalne konkurence pri uvozu svinjine iz Evropske unije, kar je odgovor na evropske dodatne carine za uvoz električnih kitajskih vozil.

Kitajska je največji čezmorski trg EU za svinjino, čeprav se je obseg izvoza v zadnjih letih zmanjšal zaradi vse večje domače ponudbe in nizkih cen. Lani je bila trgovina vredna 1,83 milijarde dolarjev, pri čemer so največ uvozili iz Španije, Danske in Nizozemske, poroča Bloomberg.

Kljub temu je svinjina le majhen delež celotne trgovine med Evropo in Kitajsko. Po uradnih podatkih je Kitajska lani iz EU uvozila za 282 milijard dolarjev blaga.

Preiskava, ki se je po navedbah kitajskega ministrstva za trgovino začela danes, je kitajski odgovor na evropske dodane carine, ki bodo začele veljati julija. Usmerjene so predvsem v uvoz kitajskih električnih avtomobilov in bodo različno visoke, dodatno pa naj bi znašale do 38 odstotkov.

Največ za SAIC, ki je največji kitajski proizvajalec električnih vozil v državni lasti. Dodatne carine bodo zadele tudi BYD in Geely, ki ima v lasti švedski Volvo, pa tudi električnega minija,  ki ga skupaj s kitajskim Great Wall Motor Co. proizvaja nemški avtomobilist BMW.

V začetku leta preiskava proti žganju

Januarja je sicer Kitajska napovedala protidampinško preiskavo evropskega žganja, glavna tarča pa naj bi bil francoski konjak.

Odgovor Pekinga in nove preiskave so bili pričakovan odgovor, dodaja Bloomberg. Vseeno naj bi se odločili za ciljno usmerjene ukrepe, saj naj bi se v Pekingu bali ostrejšega odziva, ki bi se jim lahko maščeval in bi spodbudil premočan nadaljnji odziv Evrope.

Kmetijstvo je pogosto plodna podlaga za trgovinske spore. Kitajska je na vrhuncu trgovinske vojne s Trumpovo administracijo uvedla dajatve na uvoz soje iz ZDA. Njen nedavni spor z Avstralijo je vključeval trgovinske ukrepe proti avstralskemu ječmenu, govedini, bombažu in jastogom ter vinu.