Reddit presenetil s prvimi četrtletnimi rezultati po borznem debiju

Posel Forbes Slovenija 8. maja, 2024 19.51
featured image

Družbeno omrežje Reddit je v prvem četrtletju povečalo prihodke in izboljšalo dobičkonosnost, kar je delnico poslalo 14 odstotkov višje.

8. maja, 2024 19.51

Družbeno omrežje Reddit, ki je prvo javno ponudbo delnic (IPO) izvedlo konec marca, je v prvem četrtletnem poročilu od vstopa na borzo navdušilo vlagatelje s potencialom zaslužka na področju oglaševanja in umetne inteligence.

Podjetje je v prvem četrtletju 2024 povečalo prihodke za 48 odstotkov na letni ravni. Ti so znašali 243 milijonov dolarjev, od tega so jih skoraj 200 milijonov ustvarili na domačem trgu v ZDA. V istem obdobju lani so prihodki podjetja znašali 168 milijonov, sodeč po četrtletnem poročilu.

Podjetje je sicer poslovalo s precejšnjo čisto izgubo v višini 575 milijonov dolarjev. V istem obdobju lani je ta znašala okrog 60 milijonov dolarjev. Reddit, ki od ustanovitve leta 2005 še ni posloval z dobičkom, je v poročilu izgubo pripisal stroškom izvedbe IPO in opozoril, da je bil prilagojen dobiček pred davki, obrestmi in amortizacijo (EBITDA) v zadnjem četrtletju prvič pozitiven. Znašal je 10 milijard dolarjev, v primerjavi s 50-milijonsko izgubo pred letom dni.

“To je bil močan začetek leta in prelomno četrtletje za Reddit in naše skupnosti,” je v izjavi dejal soustanovitelj in glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman. “To vidimo kot začetek novega poglavja, ko si prizadevamo zgraditi naslednjo generacijo Reddita.”

Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman
Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman in maskota omrežja Snoo Head sta bila dobre volje, ko se je začelo trgovanje z Redditovo delnico. (Foto: PROFIMEDIA)

Oglaševanje in umetna inteligenca

Rezultati kažejo, da se Redditu obrestujejo načrti, da razširi svoje oglaševalske prihodke. Ti so zgodovinsko gledano predstavljali 98 odstotkov vseh prihodkov.

Obetavna je tudi strategija licenciranja uporabniških podatkov podjetjem, ki razvijajo modele umetne inteligence. Reddit je takšno pogodbo že sklenil z Googlom, vse licenčne pogodbe pa so po pisanju Bloomberga vredne dobrih 200 milijonov evrov. V prvem četrtletju je Reddit iz tega naslova zaslužil 20 milijard dolarjev.

Delnica je v zgodnjem trgovanju pridobila 14 odstotkov. Trenutno je cena delnice okrog 52 dolarjev, začetna cena ob vstopu na borzo pa je znašala 34 dolarjev. Tržna vrednost podjetja znaša nekaj manj kot osem milijard dolarjev.

Družbeno omrežje Reddit
Reddit je znan po forumih, v katerih uporabniki razpravljajo o vsem mogočem, tudi o investiranju v delnice. (Foto: PROFIMEDIA)

Mednarodna širitev

Omrežje, ki je poznano po svojih forumih o neštetih temah, želi povečati prodajo tudi z mednarodno širitvijo. To vključuje storitev prevajanja objav na omrežju v druge jezike. Približno polovica Redditovih uporabnikov prihaja zunaj ZDA, podjetje pa pričakuje, da bo ta delež narastel na 80 ali 90 odstotkov.

“Verjamemo, da to ne bo spodbudilo rasti le v bližnji prihodnosti, ampak bo sčasoma omogočilo uporabnikom z vsega sveta, da se povežejo ne glede na jezike, ki jih govorijo,” je dejal Huffman v konferenčnem klicu po objavi rezultatov.

Reddit ima po novem 82,7 milijona aktivnih dnevnih uporabnikov, kar je 37 odstotkov več kot pred letom dni. Tedensko aktivnih uporabnikov je bilo 306,2 milijona oziroma 40 odstotkov več na letni ravni.