Nomago do leta 2027 napoveduje 52-odstotno rast prihodkov

Posel Forbes Slovenija 21. decembra, 2023 16.28
featured image

Eden osrednjih ponudnikov avtobusnih prevozov v državi vstopa v novo strateško obdobje. Skupina Nomago do leta 2027 načrtujejo vsaj 190 milijonov evrov prihodkov.

21. decembra, 2023 16.28

Skupina Nomago, eden od osrednjih ponudnikov avtobusnih prevozov v državi, z novim letom vstopa v novo štiriletno strateško obdobje, poroča STA. Pri tem načrtujejo nadaljnjo rast poslovanja ter povezovanje različnih rešitev mobilnosti. Prihodki skupine naj bi z ocenjenih 125 milijonov evrov v tem letu do 2027 narasli vsaj na 190 milijonov evrov.

V skladu z novo strategijo se bo skupno število prevoženih kilometrov Nomagovih avtobusov s trenutnih 35 milijonov do 2027 zvišalo na 45 milijonov, so danes sporočili iz Nomaga.

K temu naj bi po navedbah skupine – ta je del širše poslovne skupine Adventura Investments, 50 odstotkov pa imajo v lasti Slovenske železnice (SŽ) – pomembno prispevala predvsem rast na področju občasnih prevozov in začetek izvajanja medkrajevnih prevozov v skladu z novim petletnim koncesijskim obdobjem, ki bo potnikom s 1. julijem prihodnje leto po napovedih prineslo večjo frekvenco prevozov in dodatne linije.

Po Sloveniji, Hrvaški in Italiji prihaja še Avstrija

Vizija skupine Nomago po pojasnilih glavnega izvršnega direktorja krovnega podjetja Mihe Tavčarja ostaja nespremenjena, to je postati prva izbira za trajnostno mobilnost v Sloveniji in regiji. Skupina deluje še na Hrvaškem in v Italiji, načrtuje tudi širitev v Avstrijo.

Glavni izvršni direktor Nomaga Miha Tavčar na podpisu novih koncesijskih pogodb na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo
Glavni izvršni direktor Miha Tavčar (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

STA piše tudi, da želijo razviti nove storitve mobilnosti, avtobusne postaje preoblikovati v multimodalna središča, vpeljati umetno inteligenco v delovne procese in integrirati različne oblike mobilnosti v eno rešitev z vzpostavitvijo sistema Mass (Mobility as a Service), ki bo uporabnikom na enem mestu omogočil vse oblike mobilnosti.

Skupina Nomago bo po prvih ocenah letos ustvarila 125 milijonov evrov poslovnih prihodkov in več kot 18 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA). V naslednjih štirih letih se bodo prihodki skupine po načrtih zvišali na 190 milijonov evrov, EBITDA pa naj bi se več kot podvojil na 37 milijonov evrov. Pri tem niso upoštevani morebitni nadaljnji prevzemi v regiji in pozitivni učinki zaradi strateškega partnerstva s SŽ.

Po besedah izvršnega direktorja za operativo in komercialo Aleša Mesca bodo na Hrvaškem in v Italiji letos ustvarili 23,5 milijona evrov prihodkov, v naslednjih štirih letih pa želijo obseg poslovanja na tujih trgih povečati še za 40 odstotkov.

Širjenje mreže javnih koles

Z novimi produkti, kot so lastni izleti in storitve upravljanja turističnih destinacij, naj bi v 2024 za tretjino povečali tudi prihodke turistične dejavnosti ter na tem področju tujim trgom poleg hrvaškega dodali še italijanskega.

Po besedah izvršnega direktorja za turizem in storitve mobilnosti Marjana Beltrama bodo v Italijo in Avstrijo razširili storitve mikromobilnosti, razvijali pa bodo tudi storitev Nomago Bikes. Ta sistem je danes prisoten v 17 občinah, v katerih je na 150 postajah za izposojo na voljo 700 koles. Do leta 2027 želimo mrežo potrojiti, število koles povečati na 2000 in število postaj na 400.

V naslednjih štirih letih bo skupina za investicije namenila 45 milijonov evrov (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Za investicije 45 milijonov evrov

V naslednjih štirih letih bodo v Nomagu nadaljevali tudi posodabljanje voznega parka. Trenutno približno dve tretjini od skupno 750 avtobusov po navedbah iz podjetja izpolnjuje standarde Euro 6, v naslednjih dveh letih pa želijo iz aktivnega voznega parka izključiti vsa preostala vozila z motorji Euro 4, v mestnem prometu pa uvesti električna vozila.

V naslednjih štirih letih bo skupina za investicije namenila 45 milijonov evrov.

Ob širitvi raste tudi število zaposlenih. Letos se je po Tavčarjevih besedah povečalo za okoli 15 odstotkov na 1150, do konca 2027 pa bodo imeli v skupini po napovedih približno 1250 zaposlenih.