Nemški kemični velikan se po obtožbah umika iz sporne kitajske regije

Posel Forbes Slovenija 9. februarja, 2024 17.06
featured image

BASF bo prodal deleže v dveh partnerskih podjetjih v kitajski regiji Šindžjang, ker naj bi sodelovali pri kratenju človekovih pravic Ujgurov.

9. februarja, 2024 17.06

Nemški kemični velikan BASF načrtuje prodajo lastniških deležev v podjetjih BASF Markor Chemical Manufacturing in Markor Meiou Chemical. Ti sta registrirani v mestu Korla v kitajski regiji Šindžjang, kjer naj bi kitajske oblasti sistematično kratile človekove pravice lokalne ujgurske skupnosti, piše Wall Street Journal.

Pri teh kršitvah naj bi aktivno sodelovali tudi partnerski podjetji BASF-a, kot sta poročala nemška Der Spiegel in ZDF. Glede na poročila naj bi zaposleni v enem od partnerskih podjetij obiskovali ujgurske družine in zbrali informacije, ki so jih nato posredovali kitajskim oblastem.

BASF je v petek sporočil, da nima indicev, da bi bili zaposleni v skupnih podjetjih vpleteni v domnevna kratenja človekovih pravic. “Kljub temu nedavno objavljena poročila v zvezi s partnerskim podjetjem vsebujejo resne obtožbe. Te kažejo na dejavnosti, ki niso v skladu z vrednotami BASF,” so zapisali.

Sporočili so tudi, da se obtožbe nanašajo na njegovega partnerja Xinjiang Markor Chemical Industry, v katerem BASF nima deleža, še piše WSJ.

Glavni izvršni direktor BASF Martin Brudermüller
Glavni izvršni direktor BASF Martin Brudermüller je prejel pismo politikov, naj se podjetje umakne iz Šindžjanga (Foto: PROFIMEDIA)

Pozivi k umiku

Zaradi poročil so odločevalci več držav v pismu BASF pozvali, naj se umakne iz regije. Pismo glavnemu izvršnemu direktorju BASF Martinu Brudermüllerju je podpisalo 30 poslancev v Evropi, Novi Zelandiji in Kanadi.

Severozahodno kitajsko regijo Šindžjang že dolgo spremljajo aktivisti za človekove pravice in mednarodna skupnost. Ti kitajsko vlado obtožujejo, da sili Ujgure in druge muslimanske manjšine v regiji v delovna taborišča.

BASF je sporočil še, da bo njegova prisotnost na Kitajskem, tretjem največjem trgu za podjetje, ostala nespremenjena, piše Bloomberg.

oznake