Deutsche Bank z velikim padcem dobička v ukinjanje delovnih mest

Posel Forbes Slovenija 1. februarja, 2024 13.42
featured image

Čisti dobiček največje nemške banke je lani znašal 4,2 milijarde evrov, kar je kar 16 odstotkov manj kot leto prej. Do padca dobička prihaja kljub večjim prihodkom. Banka se podaja tudi v ukinitev več tisoč delovnih mest.

1. februarja, 2024 13.42

Kot glavni razlog za lanski poslovni izid je vodstvo banke izpostavilo iztek enkratnih pozitivnih davčnih učinkov. STA pri tem spomni, da je banka leto 2022 sklenila z najvišjim dobičkom v 15 letih, saj se je čisti dobiček več kot podvojil na 5,7 milijarde evrov.

Bankirji v Frankfurtu so napovedali tudi ukinitev 3500 delovnih mest, predvsem na področju dela s strankami.

Po pojasnilih vodstva je napoved zmanjšanja delovnih mest – proces naj bi bil končan do konca 2025, posledica širših varčevalnih ukrepov, ki jih je potrdil upravni odbor. Med ukrepi, s katerimi naj bi dosegli prihranke v višini 1,6 milijarde evrov, banka načrtuje tudi racionalizacijo prodajne mreže v Nemčiji in poenostavitev ter avtomatizacijo operativnih procesov.

Izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing je danes ocenil, da je bilo preteklo poslovno leto za banko pozitivno in da je preseglo pričakovanja. Po njegovih besedah naj bi se prihodki banke do leta 2025 povzpeli na 32 milijard evrov, še piše STA.