Vodenje kontrole zračnega prometa zanima tri kandidate

Novice Forbes Slovenija 3. aprila, 2024 13.14
featured image

Rok za prijavo kandidatov, ki bi želeli zasesti direktorsko mesto v Kontroli zračnega prometa Slovenije, se je iztekel v torek.

3. aprila, 2024 13.14

V torek, ko se je z direktorskega mesta v Kontroli zračnega prometa Slovenije poslovil Rok Marolt, se je iztekel tudi rok za prijavo kandidatov za novega direktorja tega javnega podjetja. Kot so v kontroli dejali za STA, so na njihov naslov prispele tri prijave.

Marolt je s čela kontrole zračnega prometa odšel po tem, ko je sprejel ponudbo, da postane generalni sekretar največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Kot smo poročali, bo svoje nove zadolžitve začel opravljati v petek, ko bo nasledil dosedanjo sekretarko Vesno Vuković.

Do imenovanja novega direktorja bo Kontrolo zračnega prometa Slovenije vodil član nadzornega sveta Srečko Janša, ki lahko to mesto zaseda največ eno leto. Kot smo pisali, je Janša že pred tem potrdil, da se je prijavil tudi na razpis za direktorja. Kdo sta preostala dva kandidata za novega šefa kontrole, ni znano.

Janša je sicer na ministrstvu za infrastrukturo, kjer je vodil direktorat za letalski in pomorski promet, dal odpoved še preden se je razpis na KZPS iztekel.

Po besedah naših virov ima močne politične botre, zlasti naj bi bilo njegovo imenovanje po godu finančnemu ministru in novemu podpredsedniku Svobode Klemnu Boštjančiču ter bodočemu generalnemu sekretarju Svobode Maroltu, ki je tudi Boštjančičev prijatelj. Imenovanju Janše naj ne bi nasprotovala niti infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, a ključno besedo pri imenovanju naj bi, kot navedeno, imel Boštjančičev krog.

Izbrani kandidat na razpisu bo na funkcijo direktorja imenovan za obdobje petih let. Direktorja na podlagi predloga nadzornega sveta kontrole zračnega prometa imenuje Slovenski državni holding, še navaja STA.