V Sloveniji na vrhu najbolj iskanih storitev ostaja področje toplotnih črpalk

Novice Forbes Slovenija 12. januarja, 2024 12.33
featured image

Leta 2023 so stranke, ki na portalu Primerjam iščejo različne storitve, oddale skoraj za desetino več povpraševanj, kot leta 2022. Še naprej pa so bile najbolj iskane storitve za toplotne črpalke.

12. januarja, 2024 12.33

Stranke, ki na portalu Primerjam iščejo različne storitve, so lani v primerjavi s predlani oddale za skoraj 10 odstotkov več povpraševanj, poroča STA.

Povpraševanje po toplotnih črpalkah je leta 2023 v primerjavi z letom 2022 upadlo, vendar so te ostajale na vrhu najbolj iskanih storitev. Med temi so še storitve za solarne sisteme, okna, streho, vrata, čistilne servise, arhitekte, gradnjo hiše, slikopleskarstvo ter urejanje okolice in dvorišč.

Skorajda vsi ogrevalni sistemi so zabeležili padec povpraševanj, najbolj kotli na biomaso in IR-ogrevanje, povpraševanje po solarnih sistemih pa iz leta v leto še naprej rahlo raste, so sporočili iz družbe Informa Studio.

Interes za gradnjo hiš in s tem povezane storitve, kot so arhitekti, okna in krovci, je ostal na približno enaki ravni. So pa porasla povpraševanja po obnovah in adaptacijah, predvsem na območjih, ki so jih prizadele poplave. Povpraševanj po hidroizolaciji je bilo denimo lani za 66 odstotkov več. Poplave so verjetno največ prispevale tudi k povečanju zanimanja za premoženjska zavarovanja, ki se je dvignilo za 44 odstotkov.

Ocenjenih več kot 5000 slovenskih podjetij

STA navaja še, da je lani najbolj med vsemi storitvami zraslo število povpraševanj po notranjih in vhodnih vratih (73,9 odstotka). Visoka rast je bila opazna še pri nadstreških, ki se jim je povpraševanje povečalo za 50,7 odstotka, asfaltiranju za 44,4 odstotka in keramičarskih storitvah za 29 odstotkov. Med storitvami za posel je bila najbolj opazna rast povpraševanja po optimizaciji spletnih strani in spletnem oglaševanju. Zrasla je za 29,5 odstotka.

Stranke Primerjam.si so doslej skupno ocenile več kot 5000 slovenskih podjetij. Lani se je priznanje izbor strank 2023 prislužilo 257 podjetij, najboljših 50 med njimi pa še nagrado top 50.