Slovenski gospodarstveniki maja slabše razpoloženi

Novice Forbes Slovenija 27. maja, 2024 14.12
featured image

Vrednost kazalnika gospodarske klime je maja znašala -2,3 odstotne točke, kar je 0,3 odstotne točke manj kot aprila, je v poročilu zapisal državni statistični urad (Surs).

27. maja, 2024 14.12

Padec kazalnika na mesečni ravni je bil posledica poslabšanja kazalnikov zaupanja v trgovini na drobno (za 0,4 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Pozitiven prispevek pa sta imela kazalnika zaupanja v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih (po 0,1 odstotne točke), medtem ko kazalnik zaupanja potrošnikov ni imel vpliva. Na medletni ravni se je vrednost kazalnika izboljšala za 0,8 odstotne točke.

K medletni rasti so prispevale višje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za 0,8 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke) in trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Negativno pa sta vplivala upada zaupanja v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke), še sporočajo s Sursa.

Po poročanju STA je Surs v raziskavi o poslovnih tendencah uvedel nov kazalnik, o kopičenju delovne sile. Prikazuje odstotek menedžerjev, ki pričakujejo, da se bo proizvodnja njihovega podjetja zmanjšala, zaposlenost pa bo ostala enaka ali se bo zvišala. Vrednost tega kazalnika je bila najvišja v času med epidemijo covida-19, pojasnjujejo na uradu.

Kazalnik zaupanja najbolj upadel v trgovini na drobno

V predelovalnih dejavnostih je bil glede na majsko raziskavo kazalnik zaupanje enak kot aprila in za dve odstotni točki višji kot maja lani ter za osem odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja. Izboljšala sta se kazalnika pričakovana proizvodnja in zaloge končnih izdelkov, kazalnik skupna naročila pa je upadel. Kazalnik kopičenje delovne sile je bil višji na mesečni in letni ravni ter glede na dolgoletno povprečje.

Zastave, gradbeni žerjavi, posel
Na mesečni ravni se je izboljšal le kazalnik zaupanja v gradbeništvu. (Foto:Žiga Živulović jr./Bobo)

V trgovini na drobno nižje je bil kazalnik zaupanja za osem odstotnih točk nižji kot aprila ter za po dve odstotni točki višji kot maja lani in kot znaša dolgoletno povprečje. Mesečni upad je bil predvsem posledica poslabšanja kazalnika prodaja, znižal se je tudi kazalnik pričakovana skupna nabava. Kazalnik kopičenje delovne sile je bil v vseh treh primerjavah višji.

V gradbeništvu se je zaupanje na mesečni ravni zvišalo za tri odstotne točke, medletno je bilo za sedem odstotnih točk nižje, glede na dolgoletno povprečje pa za 14 odstotnih točk višje. K mesečni rasti sta prispevali obe komponenti kazalnika – skupna naročila in pričakovano zaposlovanje. Kazalnik kopičenje delovne sile je bil višji na mesečni in letni ravni, za eno oz. dve odstotni točki, medtem ko je bil v primerjavi z dolgoletnim povprečjem nižji za 10 odstotnih točk.

V storitvenih dejavnostih se je kazalnika zaupanja tako na mesečni kot na letni ravni znižal za eno odstotno točko, glede na dolgoletno povprečje pa je bil za pet odstotnih točk višji. Upadla sta kazalnika poslovni položaj in povpraševanje ter kazalnika pričakovano zaposlovanje in pričakovane prodajne cene, zvišal pa se je kazalnik pričakovano povpraševanje. Kazalnik kopičenje delovne sile je bil za dve odstotni točki višji kot prejšnji mesec in štiri odstotne točke pod dolgoletnim povprečjem, na letni ravni pa se je njegova vrednost znižala za tri odstotne točke, še poroča STA.