Slovenija podpisala sporazum z evropskim podjetjem, ki bo delilo milijone

Novice Forbes Slovenija 27. maja, 2024 10.42
featured image

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je podpisala sporazum z evropskim podjetjem, ki je glavni izvajalec pobude Čipi za Evropo.

27. maja, 2024 10.42

Slovenija je sklenila administrativni sporazum s Skupnim evropskim podjetjem za čipe Chips Joint Undertaking (JU). Podpisala ga je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Omenjeno podjetje skrbi za implementacijo uredbe Akt o čipih, ki je evropska uredba o vzpostavitvi okvira ukrepov za okrepitev evropskega polprevodniškega ekosistema. Chips JU izvaja tudi cilje pobude Čipi za Evropo, ki predstavlja prvi steber akta.

“S podpisom sporazuma se sodelujoče države strinjajo z nacionalno podporo evropskim razpisom na področju čipov in polprevodniških tehnologij. S tem omogočijo zagotovitev sredstev EU nacionalnim prijaviteljem,” razlagajo na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Nacionalni prijavitelji so lahko raziskovalne institucije, univerze in podjetja iz industrije. Podpisan sporazum naj bi pripomogel k izvajanju ukrepov nacionalnega strateškega načrta za digitalno desetletje, ki po navedbah ministrstva povzema ukrepe na različnih segmentih, tudi v gospodarstvu.

Proračun skupnega podjetja znaša 11 milijard evrov

Chips JU je decembra lani ustanovila Evropska komisija. Gre za skupno evropsko podjetje, ki bo denimo uvedlo pilotne linije, za katere so že konec leta 2023 objavili prvi razpis v višini 1,67 milijarde evrov.

Bruselj je podjetje ustanovil v želji krepitve evropskega polprevodniškega ekosistema in utrditve vodilnega položaja Evrope na področju tehnologije.

Skupno podjetje bo upravljalo proračun, ki naj bi do leta 2030 obsegal skoraj 11 milijard evrov.

“Ne moremo doseči ciljev digitalnega desetletja brez temeljnih tehnologij, na katerih je osnovana naša digitalna družba. Naš prehod na bolj digitalno prihodnost je odvisen od našega dostopa do polprevodnikov in njihovega upravljanja,” je ob lanski ustanovitvi poudarila podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.