Evropsko gospodarstvo stabilno ob močnih storitvah in šibki proizvodnji

Novice Forbes Slovenija 21. marca, 2024 12.43
featured image

Indeks nabavnih menedžerjev se je v marcu približal območju rasti gospodarske aktivnosti, a mu preskok onemogoča pesimizem v proizvodnji.

21. marca, 2024 12.43

Gospodarska aktivnost v območju evra se je marca stabilizirala. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je po podatkih analitske hiše S&P Global s februarskih 49,2 točke zvišal na 49,9 točke. To je najvišja vrednost v zadnjih devetih mesecih in 0,2 točke več, kot so pričakovali analitiki. K stabilizaciji je prispevalo predvsem rahlo izboljšanje v storitvenem sektorju, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vrednost PMI nad 50 točk označuje rast dejavnosti, pod 50 pa krčenje.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali avtorji raziskave, zvišanje indeksa v območje rasti preprečuje nadaljnje krčenje gospodarske aktivnosti v Nemčiji in Franciji, dveh največjih gospodarstvih območja z evrom. V Nemčiji se je marca sestavljeni indeks PMI sicer okrepil s 46,3 na 47,4, v Franciji pa je upadel z 48,1 na 47,7 točke.

Pešci v Berlinu
Močan storitveni sektor drži nemško in evropsko gospodarstvo nad vodo (Foto: PROFIMEDIA)

K stabilizaciji je prispeval predvsem optimizem v storitvenem sektorju evrskega območja. Storitveni PMI se je dvignil s 50,2 februarja na 51,1 v marcu, medtem ko so analitiki pričakovali 50,5. Aktivnost sektorja se je marca povečala drugič zapored, tokratno povečanje pa je bilo največje po lanskem juniju.

V predelovalni dejavnosti so medtem zabeležili 12. zaporedni upad aktivnosti, še piše STA. Čeprav so analitiki pričakovali izboljšanje s februarskih 46,5 na 47 točk, je kazalnik marca končal nižje, pri 45,7 točke.

Vrednost PMI bo po ocenah analitikov prispevala k povečanju možnosti, da Evropska centralna banka (ECB) kmalu zniža ključno obrestno mero za območje evra. “Podrobnosti raziskave kažejo, da stopnja rasti zaposlovanja in pritiski na cene popuščajo,” je po navedbah AFP dejal višji ekonomist pri Deutsche Bank Clemente De Lucia.