Evropa ostaja kraljica zlatih viz

featured image

Nasprotovanje javnosti in nove omejitve pri podeljevanju zlatih viz ne odvračajo tujih vlagateljev od tistih evropskih držav, ki v zameno za naložbo ponujajo rezidenčni status in lahko pot do državljanstva.

4. maja, 2024 17.27

Evropske države s programi viz za premožne tujce so še vedno med najbolj zaželenimi destinacijami za tiste vlagatelje, ki iščejo drugi dom. Čeprav so nekatere države te programe omejile ali celo ukinile, tudi zaradi rastočih cen nepremičnin in vojne v Ukrajini, naj bi se letos v nove države preselilo rekordno število bogatašev.

Najboljše zlate vize, ki tujim vlagateljem nudijo rezidenčni status v zameno za naložbo v državi, letos nudijo Portugalska, Avstrija in Grčija. Tako v letnem poročilu o najboljših investicijskih migracijskih programih (Investment Migration Programs 2024) ugotavlja agencija Henley & Partners, ki premožnim posameznikom pomaga priti do takšnih viz.

V indeksu najboljših zlatih viz za leto 2024, ki ga pripravlja britansko podjetje, je prvouvrščena Portugalska zbrala 75 točk. Država ponuja ugodne cene, dober dostop do drugih držav EU in lahko pot do (evropskega) državljanstva. Te prednosti odlikujejo tudi druge visoko uvrščene države, kot sta Avstrija in Grčija, ki sta s 73 točkami izenačeni na drugem mestu. Sledijo Švica, Italija in Združeno kraljestvo.

“Evropski programi za rezidenstvo prek naložbe še naprej prevladujejo med najbolj iskanimi naložbenimi migracijskimi programi na svetu,” je za Bloomberg dejal glavni izvršni direktor Henley & Partners Jürg Steffen. “Ti programi omogočajo vključenost v nekatera vodilna svetovna gospodarstva in so način za zmanjšanje izpostavljenosti nestabilnostim v lastni državi.”

Koliko je treba vložiti?

Za portugalsko zlato vizo je potrebno vložiti vsaj pol milijona evrov. Znesek lahko pride v obliki kapitalizacije podjetij, financiranja raziskav ali ustanovitve lastnega podjetja v državi. Vizo je možno pridobiti tudi s četrtmilijosko naložbo v umetniško produkcijo ali kulturno dediščino ter z ustanovitvijo podjetja z vsaj 10 zaposlenimi.

Čakalna doba za odobritev vize je leto in pol, po podatkih Henley & Partners. Prejemnikom ni treba prebivati v državi več kot teden dni na leto. Po petih letih vseeno lahko zaprosijo za državljanstvo.

Naša severna soseda ima precej manjši prag za dodelitev zlate vize, a nekatere dodatne pogoje. Tuji vlagatelj mora v Avstriji investirati vsaj 60 tisoč evrov. Ob tem mora imeti znanje nemškega jezika, stalno prebivališče v državi in zasebno zdravstveno zavarovanje. Oblasti prijavnico obravnavajo v roku enega do treh mesecev, na leto pa sprejmejo samo 300 takšnih posameznikov.

Grčija od prejemnikov zlatih viz ne zahteva, da dejansko prebivajo v državi, čeprav ponuja možnost naložbe v nepremičnino. Za zdaj je to tudi najugodnejša možnost. Prag za nepremičninsko naložbo je namreč postavljen pri 250 tisoč evrih, v primeru kapitalskih naložb pa pri 400 tisoč evrih. Na odobritev je potrebno čakati tri do štiri mesece.

Lizbona
Portugalska je ena najbolj priljubljenih destinacij za premožne tujce, kar ustvarja pritisk na cene nepremičnin v prestolnici Lizboni (Foto: PROFIMEDIA)

Zakaj zlate vize?

Evropske države so programe zlatih viz pričele uvajati po gospodarski krizi leta 2008, v želji po privabljanju tujih investicij v državo. Programi so postali še posebej priljubljeni po izbruhu pandemije Covida-19, ko so se shem pričeli posluževati tudi premožni Američani. Portugalska je od začetka programa leta 2012 izdala več kot 12 tisoč zlatih viz.

Velika večina vlagateljev je zlato vizo pridobila z nakupom nepremičnin, kjer je bilo to mogoče. To je v najbolj iskanih destinacijah, kot sta Lizbona in Atene, dvignilo cene nepremičnin in povzročilo proteste tamkajšnjih prebivalcev. V Lizboni so se cene nepremičnin od leta 2015 potrojile.

Ukinjanje in omejevanje

Več držav, ki ponuja zlate vize, je zato uvedlo ali napovedalo spremembe zakonodaje. Portugalska je lani ukinila možnost nakupa nepremičnine za prejem vize. Začenši z letošnjim letom je vlada premierja Antonia Coste ukinila tudi 10-letno davčno olajšavo za priseljence.

V Grčiji vlada Kiriakosa Mitsotakisa s koncem leta dviguje spodnji prag za pridobitev zlate vize z nakupom nepremičnine z 250 na 400 tisoč evrov. Medtem je že lani podvojila minimalno investicijo v nepremičnino na najbolj priljubljenih območjih. V največjih mestih Atene in Solun ter priljubljenih turističnih destinacijah Santorini in Mikonos morajo tujci v nepremičnine vložiti vsaj pol milijona evrov.

Aprila letos je možnost pridobitve zlatih viz z nakupom nepremičnine ukinila tudi Španija, ki se na lestvici Henley and Partners letos uvršča na peto mesto, skupaj s Kanado. Pred ukrepom so lahko premožni tujci kupili rezidentski status z nakupom nepremičnine nad pol milijona evrov, naložbo v španske delnice in sklade v vrednosti milijona evrov ali nakupom španskih obveznic za dva milijona evrov.

Kar 94 odstotkov prijaviteljev se je odločalo za nakup nepremičnine, je pred dnevi dejal premier Pedro Sanchez, in to prav v krajih, kjer je pritisk na nepremičninski trg največji. To so mesta Madrid, Barcelona, Valencia, Granada in Balearski otoki.

Rusi, Kitajci in Američani

Evropska komisija je kritična do zlatih viz in že vrsto let opozarja na tveganja, kot so pranje denarja, davčna utaja in varnostna tveganja. Po ruski invaziji na Ukrajino so se ta tveganja zaostrila, saj naj bi zlate vize in potni listi sankcioniranim ruskim oligarhom, ki so blizu predsedniku Vladimirju Putinu, omogočali poslovanje in bivanje v EU.

Združeno kraljestvo je hitro odreagiralo in že februarja 2022, ko se je začela vojna, ukinilo shemo tako imenovanih "Tier 1" investitorskih viz. V letih do 2015 so oblasti pri izdajanju zlatih viz izvajale le minimalne preglede izvora bogastva, piše The Guardian, v tem obdobju pa je vizo prejela večina premožnih ruskih rezidentov. Vizo je prejelo okrog 2.500 ruskih državljanov, med njimi nekdanji lastnik nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič.

Lani je sledila tudi Irska. Decembra je vlada ukinila program zlatih viz, ki je od premožnih tujcev zahteval en milijon evrov za odobrene naložbene sklade z ročnostjo treh let. Nizozemska je svoj program zlatih viz, ki sicer ni omogočal nakupa nepremičnine, ukinila z začetkom letošnjega leta.

V mnogih državah, vključno z Irsko, je večina prijav za zlate vize prihajala s Kitajske. Na Irskem je bilo v zadnjem letu delovanja sheme teh več kot 90 odstotkov. V Španiji je bila več kot polovica zlatih viz izdanih kitajskim državljanom, sledili so Rusi. Podobne deleže beležita tudi Portugalska in Grčija.

Pandemija covida-19 je trend kupovanja rezidentskih statusov v drugih državah pripeljala tudi v ZDA. Agencija Henley & Partners je lani največ prijav prejela iz ZDA, kar pričakuje tudi letos.

Po podatkih Henley & Partners se bo v 2024 v nove države preselilo 128 tisoč premožnih posameznikov.

Atene
Grčija in druge evropske države so z zlatimi vizami privabile zlasti Kitajce in Ruse. Na sliki prestolnica Atene. (Foto: PROFIMEDIA)

Zlati potni listi

Zlati potni listi so sheme, kjer tuj vlagatelj v zameno za naložbo v državi prejme državljanstvo, ne le pravice za bivanje.

Henley & Partners pripravlja tudi seznam najboljših zlatih potnih listov, kjer prevladujejo evropske in karibske države. Letos so na prvo mesto uvrstili Malto, na drugo mesto pa Avstrijo. Severna Makedonija se je uvrstila na visoko sedmo mesto med državami, ki ponujajo najboljše zlate potne liste.

Po podatkih Evropskega parlamenta je med leti 2011 in 2019 več kot 132 tisoč posameznikov prejelo državljanstvo v eni od evropskih držav bodisi z zlato vizo ali z zlatim potnim listom. Investicije iz teh naslovov so v tem obdobju znašale 21,4 milijarde evrov.