Apple vknjižil padec dobička, a vseeno presegel pričakovanja

Posel Forbes Slovenija 3. maja, 2024 09.32
featured image

Tehnološki velikan je v prvih treh mescih leta ustvaril približno dva odstotka manj čistega dobička kot v istem obdobju lani. Rezultati so vseeno presegli pričakovanja analitikov.

3. maja, 2024 09.32

Ameriški Apple je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 23,64 milijarde dolarjev (okoli 22 milijard evrov) čistega dobička, kar je približno dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so bili po navedbah STA z 90,75 milijarde evrov nižji za štiri odstotke. Rezultati so vseeno presegli pričakovanja analitikov.

Kljub nižjim prihodkom in blagemu padcu dobička so se Applove delnice v poborznem trgovanju v New Yorku podražile.

Prodaja iPhona medletno padla za deset odstotkov

Apple je ob objavi rezultatov napovedal, da namerava odkupiti lastne delnice v vrednosti 110 milijard dolarjev, kar je prav tako prispevalo k okoli šestodstotni rasti vrednosti delnic.

Glavni izvršni direktor Tim Cook je ob objavi rezultatov sporočil, da so v minulem trimesečju ustvarili rekordno visoke prihodke iz prodaje digitalnih vsebin in storitev ljubiteljem raznih Applovih pripomočkov.

Prodaja glavnega izdelka, pametnega telefona iPhone, je medtem medletno padla za deset odstotkov na 45,7 milijarde dolarjev zaradi vse močnejše konkurence kitajskega proizvajalca Huawei. Prodaja iPhonov na Kitajskem je na primer padla s 17,8 na 16,4 milijarde dolarjev, še piše STA.

Trg pametnih telefonov se sicer po dveh letih izzivov pobira. Apple je z velikim padcem prodaje iPhona v prvem četrtletju 2024 izgubil tudi vodilni tržni delež med svetovnimi proizvajalci.

Applu grozi vrsta očitkov

Tehnološki velikan iz Silicijeve doline si zaradi naraščanja konkurence še naprej prizadeva povečati prihodke od storitev in digitalnih vsebin, ki jih prodaja ljubiteljem svojih naprav, poroča STA.

Vendar se sooča z grožnjami regulatorjev in snovalcev aplikacij, ki Applu očitajo, da ima zaradi strogega nadzora nad trgovino App Store in programsko opremo za upravljanje pripomočkov na trgu v bistvu monopol.

Izvršni direktor Appla Tim Cook
Izvršni direktor Appla Tim Cook je za prihodnji teden napovedal predstavitev, kako bodo uporabljali generativno umetno inteligenco (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriško ministrstvo za pravosodje toži Apple zaradi izkoriščanja monopolnega položaja za iPhone, a podjetje navedbe iz tožbe zavrača.

Evropska komisija medtem preverja, ali App Store razvijalcem aplikacij omogoča, da porabnikov brezplačno prikazujejo ponudbe zunaj Applove trgovine.

Velika pričakovanja za naslednji teden

Cook je ob objavi rezultatov dejal še, da vidijo generativno umetno inteligenco kot zelo pomembno priložnost za vse njihove izdelke in storitve. Dodal je, da bodo o tem več povedali v prihodnjih tednih.

Pričakuje se, da bodo na Applovem dogodku prihodnji teden predstavljene nove tablice iPad, novice o inovacijah na področju programske opreme pa bodo v središču pozornosti na letni konferenci razvijalcev junija.