Na dražbi redek izdelek glasbene legende

featured image

Začela se je dražba številnih izdelkov glasbenih legend. Tam je tudi redka slika, ki jo je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ustvaril Bob Dylan.

18. maja, 2024 17.35

Javnost je nedavno prvič videla redko abstraktno sliko glasbene legende Boba Dylana. Večni ameriški upornik je sliko ustvaril leta 1968, zdaj pa je osrednji predmet dražbe Marvels of Modern Music (v prevodu čudesa sodobne glasbe), ki jo organizira bostonska dražbena hiša RR Auction, poroča umetniški portal Artdaily.

Slika, ki je nastala v letih Woodstocka, meri 24,5 krat 30 centimetrov. Ima abstraktno kompozicijo z glasbenimi notami, živalmi in vidno osrednjo figuro bika. V poslikavo je vključen rdeč obris moškega s klobukom. Ta odraža Dylanovo samopodobo v tistem obdobju in spominja na njegov nastop na naslovnici albuma Nashville Skyline.

“Vizualna umetnost Boba Dylana, tako kot njegova glasba, črpa iz globokega vodnjaka kulturnega in osebnega izraza, je pojasnil Bobby Livingston, izvršni podpredsednik RR Auction. “Ta slika iz obdobja Woodstocka je še posebej sugestivna, saj odraža živahen in transformativen duh šestdesetih let.”

Sliko odkrili v zapuščini

Sliko je Dylan podaril Sandy LePanto v zameno za njene astrološke storitve. V njeni družini je ostala do nedavnega, ko so jo odkrili v zapuščini njenega bivšega moža.

Dylanova likovna dela iz tega obdobja so redka in le redki primerki so prišli na dražbo. Najbolj znana med njimi sta naslovnica albuma skupine The Band iz leta 1968 “Music from Big Pink” in njegov avtoportret za album “Self Portrait” (1970). Pri obeh je uporabil podobno tehniko, imenovano impasto.

Poleg tega je bil na dražbi za 100.000 dolarjev prodan nepodpisan abstraktni ženski akt, ki ga je Dylan naslikal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Kar kaže na nenehno zanimanje za njegovo umetniško delo.

Na dražbi tudi druga legendarna imena

Na glasbeni dražbi je sicer več kot 300 predmetov. Med drugim posnetek iz leta 1965, na katerem je mogoče videti igranje kitare takrat še neznanega Jimija Hendrixa med koncertom z ikono rokenrola Little Richardom. Posnetek dokumentira pomemben nastop, na katerem je bil Hendrix del spremljevalne skupine Little Richarda, The Upsetters. Posnetek je bil do nedavnega hranjen v arhivu, ki ga je imel v lasti bostonski radijski voditelj Little Walter DeVenne. Slednji je tudi avtor posnetka. Uporabil je kolutni trak Scotch 190.

“Ob poslušanju Jimija Hendrixa, ki je popolnoma napadel začetne akorde skladbe I Saw Her Standing There, ti gredo pokonci vse kocine,” je dejal Bobby Livingston iz RR Auction. “Najti posnetek v živo z Little Richardom in Jimijem Hendrixom je kot odkriti glasbeni sveti gral.”

Med drugimi vrhunskimi kosi, ki so na dražbi, so še avtogrami članov The Beatles, podpisane fotografije Janis Joplin, Jima Morrisona in Jimija Hendrixa. Med zbirko je tudi podpisan plakat Boba Marleyja ter izbor kostumov in oblačil, ki so jih nosili Prince, Johnny Cash in Joni Mitchell.

Celoten katalog izdelkov je dostopen na spletni strani dražbene hiše. Dražba se je začela 26. aprila in se bo sklenila 23. maja.

Bob Dylan je pred dvema letoma sam prodal svoj glasbeni opus družbi Sony Music Entertainment. To je vse svoje posnetke od leta 1962 ter pravice do številnih prihodnjih izdaj. Posel naj bi bil vreden med 150 in 200 milijonov dolarjev. Novi lastniki glasbe s to preučujejo tudi “nove načine” za doseganje prihodnjih generacij.

Pravice do svojih izdelkov je prodalo že več glasbenih ikon, med zadnjimi v vrsti je skupina Kiss.