Nuklearka prestala remont in znova priklopljena na omrežje

featured image

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so zamenjali gorivo ter opravili načrtovana vzdrževalna dela, nadzorna testiranja in posodobitve.

2. maja, 2024 10.56

Iz Neka so sporočili, da so električni generator po končanem remontu danes ponovno priključili na elektroenergetsko omrežje. Po preverjanjih na nizki moči bodo moč elektrarne postopoma zviševali, poroča STA. Letos sicer nameravajo v Krškem proizvesti 5,4 milijarde kilovatnih ur električne energije.

Kaj so delali med remontom

Redni remont se je začel 1. aprila. V Neku so zamenjali gorivo ter opravili načrtovana vzdrževalna dela, nadzorna testiranja in posodobitve, so zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na svoji spletni strani.

V sredici reaktorja so 53 od 121 gorivnih elementov zamenjali s svežimi in tako zagotovili vir energije za obratovanje elektrarne do prihodnjega remonta, ki bo jeseni 2025.

STA poroča tudi, da so v Neku opravili načrtovana vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov.

“Tudi v podaljšani obratovalni dobi nadaljujemo politiko stalnih tehnoloških izboljšav. Posodobitve, ki smo jih končali med remontom, povečujejo jedrsko varnost ter razpoložljivost in zmogljivost elektrarne,” so poudarili v Neku. Januarja lani so pristojni izdali okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovanja do leta 2043.