Okoljevarstveniki z novim tehnološkim orodjem nad krivolovce

Tehnologija Forbes Slovenija 4. aprila, 2024 19.25
featured image

V boju proti nelegalnemu ribolovu so okoljevarstvene organizacije posegle po tehnološkem orodju.

4. aprila, 2024 19.25

Nelegalni ribolov je po svetu močno razširjen in ribjo populacijo v svetovnih morjih močno prizadene. Po podatkih Združenih narodov krivolovci letno ulovijo do 26 ton rib, kar je približno petina vsega svetovnega ulova.

Pregon krivolovcev je zahteven, okoljevarstvene organizacije pa so posegle po najnovejšem tehnološkem orodju, ki ga imajo na razpolago. Krivolovce preganjajo z umetno inteligenco.

Na tak način se je prestopnikov lotila tudi nevladna organizacija Global Fishing Watch, ki s podporo Googla in podjetja Sky Truth, ki se ukvarja s satelitskimi fotografijami, išče ladje potencialnih krivolovcev. Nekatera plovila morajo namreč med plovbo prek oddajnika z GPS signalom javljati svojo lokacijo. Kot piše BBC, krivolovci med nelegalnim lovom ta oddajnik ugasnejo in tako skušajo svoje početje zakriti.

Temeljita analiza satelitskih posnetkov

Pri organizaciji Global Fishing Watch s pomočjo satelitskih posnetkov spremljajo gibanje več kot 65.000 komercialnih ribiških plovil. Umetna inteligenca lahko analizira na milijone gigabajtov podatkov s teh posnetkov in locira plovila. Nato v javno dostopni bazi preveri, ali oddajajo GPS signal z lokacijo in z dodatnimi radarskimi in optičnimi posnetki poišče morebitna plovila, ki položaja ne sporočajo.

Javljanje položaja sicer ni obvezno za vsa plovila, vendar lahko umetna inteligenca do krivolovcev, ki to pravilo izkoriščajo, pride tudi po drugačni poti. Kot je za BBC povedal član organizacije Fernando Paolo, ki se ukvarja s strojnim učenjem, umetna inteligenca ob analizi posnetka med drugim spremlja tudi podatke o velikosti plovila, njeni okolici, gostoti prometa na tem območju in temperaturi oceana. “Tak model nato lahko določi, ali je plovilo verjetno ribiško ali gre za drugo plovilo,” je dodal Paolo.

Posebna podmornica

Po umetni inteligenci pa so v boju proti krivolovu na morju posegli tudi na Univerzi v Southamptonu, kjer skupaj z lokalnim podjetjem RS Aqua izdelujejo posebno podmornico. Kot so dejali za BBC, bo ta v prihodnosti spremljala podvodne zvoke na zaščitenih morskih območjih in poskušala zaznati zvoke, značilne za ribolov. Umetna inteligenca po besedah razvijalcev že prepoznava naravne zvoke oceana, zdaj pa se privaja na zvoke ribolova.