Banka Slovenije gospodarske razmere v prvem četrtletju ocenjuje za razmeroma ugodne

Novice Forbes Slovenija 4. aprila, 2024 15.16
featured image

Kazalniki Banke Slovenije za prvo četrtletje kažejo na 0,9-odstotno četrtletno gospodarsko rast. Kot ocenjujejo, so gospodarske razmere v Sloveniji v prvem četrtletju ostale razmeroma ugodne.

4. aprila, 2024 15.16

V prvih treh mesecih leta so bili po oceni Banke Slovenije bolj optimistični zlasti potrošniki, pozitivno je ostalo tudi zaupanje v dejavnostih na domačem trgu. Na drugi strani so predelovalna podjetja ob šibkem povpraševanju precej negotova, to pa se kaže v medletno še vedno manjši industrijski proizvodnji. Kot so še navedli, se z visokih ravni umirja tudi gradbena aktivnost.

Povprečna ocena kratkoročnih napovednih modelov za prvo četrtletje nakazuje 0,9-odstotno četrtletno rast BDP, kar je nekoliko manj kot v zadnjem lanskem četrtletju, ugotovitve Banke Slovenije povzema STA.

Po pričakovanjih naj bi v drugi polovici leta s krepitvijo realnih dohodkov gospodinjstev gospodarska rast ponovno okrevala. Seveda ob nadaljnjem umirjanju inflacije, ki je še vedno nad zaželeno ravnjo denarne politike.

Trg dela po ocenah Banke Slovenije ostaja robusten, zaposlovanje pa se bo po anketnih podatkih nadaljevalo tudi v prihodnje, predvsem v storitvah in gradbeništvu. Rast plač se je v začetku letošnjega leta ohranila pri 8,1 odstotka.

K ohranitvi inflacije pri 3,4 odstotka so najbolj prispevale podražitve energentov. Visoko rast plač in znaki ponovne krepitve povpraševanja se še naprej kažejo v visoki rasti cen storitev. Osnovna inflacija še naprej presega skupno in je marca znašala 4 odstotke.

Enoletni presežek na tekočem računu se je januarja približal trem milijardam evrov, pri čemer je bil pri blagu najvišji v zadnjih dveh letih, pri storitvah pa najvišji do zdaj, ugotovitve Banke Slovenije povzema STA. Če ne bi upoštevali transportnih in različnih poslovnih storitev je bila nominalna storitvena menjava januarja medletno večja za okoli 10 odstotkov. Drugače je bilo v nominalni menjavi blaga, kjer se je medletni padec izvoza zmanjšal, predvsem kot posledica pospešenega izvoza avtomobilske industrije, so še navedli pri centralni banki.