Marčevska brezposelnost znova navzdol proti lanskemu rekordu

Novice Forbes Slovenija 4. aprila, 2024 13.21
featured image

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo marca registriranih 46.877 brezposelnih, kar je 5,7 odstotka manj kot februarja in 6,9 odstotka manj kot marca lani.

4. aprila, 2024 13.21

Trenutna stopnja brezposelnosti se je tako marca spet približala rekordu 45.999 brezposelnih oseb, ki je padel septembra lani.

Brezposelnost se je marca zmanjšala v vseh območnih službah zavoda za zaposlovanje, največji upad pa sta zabeležili službi v Murski Soboti (9,7 odstotka) in na Ptuju (9,3 odstotka). Številka registriranih oseb brez dela se je najmanj znižala v službi Novo mesto (2,8 odstotka). V medletni primerjavi se je brezposelnost za 1,1 odstotka povečala v območni službi Ptuj, največji padec (13,9 odstotka) pa je zabeležila služba Nova Gorica.

Minuli mesec so v evidenco na novo vpisali 4.292 brezposelnih oseb. Po navedbah zavoda za zaposlovanje je bilo med njimi 1.695 takih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Še 806 je bilo presežnih delavcev, 46 brezposelnih zaradi stečajev in 400 iskalcev prve zaposlitve.

Marčevska številka na novo registriranih brezposelnih je v primerjavi s februarjem nižja za 8,3 odstotka, v primerjavi z marcem 2023 pa za 0,7 odstotka. V primerjavi s februarjem je bilo marca manj tako novih brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas kot tudi presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev. Nekoliko več je bilo le iskalcev prve zaposlitve.

Gradbišče, delavci
Ponude novih delovnih mest je bilo največ za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in za preprosta dela pri visokih gradnjah. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Med na novo prijavljenimi po podatkih zavoda za zaposlovanje prevladujejo delavci iz predelovalnih dejavnosti, trgovine ter vzdrževanja in popravil motornih vozil.

Zavod je marca iz evidence odjavil 7.131 oseb, od katerih se je zaposlilo ali samozaposlilo 5.078 oseb. Ta številka je za 7,9 odstotka višja kot v februarju in za 2,9 odstotka nižja kot v lanskem marcu.

Največ ponudbe v predelovalnih dejavnostih in gradnji

Medtem so delodajalci zavodu za zaposlovanje prijavili 13.769 prostih delovnih mest, kar je 7,5 odstotka več kot februarja in 16,5 odstotka manj kot marca 2023. Ponude je bilo največ za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in za preprosta dela pri visokih gradnjah.

Zavod je sporočil tudi podatke za prvo trimesečje letošnjega leta, ko je bilo povprečno registriranih 49.401 brezposelnih. Številka je za 6,9 odstotka nižja kot v istem obdobju lani. V prvih treh mesecih se je na novo prijavilo 7,6 odstotka več brezposelnih kot lani, zaradi zaposlitve pa se jih je odjavilo za 0,5 odstotka več. Na zavodu pa so v prvem četrtletju zaznali precejšen upad prostih delovnih mest, ki znaša 9,8 odstotka.