Delničarji Krke si lahko letos obetajo višje dividende

Novice Forbes Slovenija 4. aprila, 2024 09.52
featured image

Krkini delničarji si lahko letos obetajo višje dividende. Nadzorni svet in uprava podjetja sta namreč oblikovala predlog, ki predvideva za 13,6 odstotka višja izplačila.

4. aprila, 2024 09.52

Nadzorniki in uprava novomeške Krke so v sredo oblikovali predlog, koliko naj znašajo dividende, ki jih bodo izplačali delničarjem. Predlog predvideva, da bi delničar letos dobil 7,5 evra bruto dividende na delnico.

Po navedbah dolenjskega farmacevta je predlagana letošnja dividenda za 13,6 odstotka višja od lanske. Skupščino delničarjev sicer načrtujejo 11. julija.

Na skupščini bodo obravnavali tudi uporabo 381,9 milijona evrov lanskega bilančnega dobička. Po predlogu uprave in nadzornega sveta bi 231,2 milijona evrov namenili za dividende, za druge rezerve iz dobička in prenos v naslednje leto pa bi namenili 75,4 milijona evrov.

Po poročanju STA je skupina Krka lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 1,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Na drugi strani je bil čisti dobiček v primerjavi z letom poprej nižji za 14 odstotkov in je znašal 313,7 milijona evrov.

Medtem je obvladujoča družba skupine Krka prihodke od prodaje povečala za osem odstotkov na 1,7 milijarde evrov. Čisti dobiček je bil nižji za 15 odstotkov in je po pisanju STA znašal 294,5 milijona evrov.