Nvidia dobiva konkurenco pri čipih za umetno inteligenco

Tehnologija Forbes Slovenija 4. junija, 2024 16.44
featured image

Proizvajalca čipov AMD in Intel sta v začetku tedna predstavila novo ponudbo, s katero bosta naslavljala trg čipov za umetno inteligenco, ki ga obvladuje Nvidia.

4. junija, 2024 16.44

Ameriško podjetje Advanced Micro Devices (AMD) je v ponedeljek predstavilo nove procesorje za področje umetne inteligence, v torek pa jim je sledil še tekmec Intel.

Na tajvanskem tehnološkem sejmu Computex je glavna izvršna direktorica AMD Lisa Su v ponedeljek predstavila nove pospeševalnike MI325X. Ti naj bi bili na voljo za nakup že ob koncu letošnjega leta. Napovedala je tudi prihajajočo serijo čipov MI350, ki bo temeljila na povsem novi arhitekturi čipov. Na voljo naj bi bila prihodnje leto, piše Reuters.

Po navedbah podjetja je nova serija čipov 35-krat bolj zmogljiva od obstoječe serije MI300 pri procesiranju odzivov generativne umetne inteligence.

“Umetna inteligenca je naša prednostna naloga številka ena in za to smo resnično izkoristili vse razvojne zmogljivosti v podjetju,” je novinarjem povedala Su.

Glavna izvršna direktorica AMD Lisa Su
Glavna izvršna direktorica AMD Lisa Su pravi, da je umetna inteligenca prednostno področje (Foto: PROFIMEDIA)

Sledil tudi Intel

Dan pozneje, v torek, je na istem sejmu v Tajvanu procesorje nove generacije predstavil tudi Intel, še piše Reuters. S šesto generacijo procesorjev za strežnike Xeon se Intel skuša pobrati na področju čipov za podatkovne centre, kjer jim je tržni delež v zadnjem času odžiral AMD.

Po podatkih Mercury Research je Intel v zadnjem letu izgubil dobrih pet odstotkov trga. Še vedno obvladuje približno tri četrtine, AMD pa preostalo četrtino.

Nova generacija čipov Xeon prihaja v dveh različicah. Prva je bolj zmogljiva in primerna za uporabo pri razvoju umetne inteligence, druga pa bolj učinkovita in namenjena menjavi čipov starejših generacij. Učinkovita verzija bo zahtevala približno dve tretjini manj strežnikov, da doseže enako procesorsko moč kot čipi druge generacije.

“Preprosto povedano: zmogljivost gor, moč dol,” je na sejmu Computex v Tajpeju dejal glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger. Učinkovita verzija čipa je na voljo od torka dalje, močnejša različica pa bo na voljo v tretjem četrtletju.

V nedeljo je glavni izvršni direktor Nvidie Jensen Huang dejal, da bo podjetje nov čip za umetno inteligenco lansiralo v letu 2026. Platforma se bo imenovala Rubin.

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger
Gelsinger je v Tajvanu dejal, da bodo novi, bolj učinkoviti Intelovi čipi zahtevali manj strežniškega prostora (Foto: PROFIMEDIA)

Cenejši od tekmecev?

Gelsinger se je na sejmu pohvalil tudi, da bo njegovemu podjetju uspelo ponuditi najugodnejši paket čipov za umetno inteligenco. Že aprila so sicer pri podjetju napovedali, da bodo njihovi novi čipi za umetno inteligenco “precej cenejši in podobno zmogljivi”.

Po navedbah Intela naj bi paket pospeševalnikov Gaudi 3, ki bo vključeval osem čipov za umetno inteligenco, stal okrog 125 tisoč dolarjev. Prejšnja različica Gaudi 2 je stala 65 tisoč dolarjev. Nvidia in AMD medtem cen ne objavljata.

Po oceni prodajalca strežnikov Thinkmate stane Nvidijin paket strežnikov z osmimi čipi H100, ki jih je podjetje razvilo za uporabo v umetni inteligenci, več kot 300 tisoč dolarjev, poroča Reuters.

Tekma v razvoju generativne umetne inteligence je po lansiranju klepetalnika ChatGPT novembra 2022 povzročila rast povpraševanja po naprednih čipih, ki lahko poganjajo te podatkovno intenzivne modele umetne inteligence. V največji meri je to rast izkoristila Nvidia, ki je zavzela 80 odstotkov rastočega trga in postala tretje največje podjetje na svetu.