Več deset milijonov za slovenska mala in srednje velika podjetja

Posel Forbes Slovenija 15. maja, 2024 14.29
featured image

Investicijski sklad Black Peak Capital iz Bolgarije napoveduje 30 milijonov evrov investicij v slovenska mala in srednje velika podjetja. Pri nas so v preteklosti že vlagali.

15. maja, 2024 14.29

Bolgarski investicijski sklad Black Peak Capital je v torek v Ljubljani napovedal 30 milijonov evrov investicij v slovenska mala in srednje velika podjetja, poroča STA. Novica prihaja po tem, ko so 15 milijonov evrov že vložili v biotehnološko podjetje Geneplanet.

“Z investicijami v Sloveniji in odnosi z deležniki v lokalnem ekosistemu imamo zelo pozitivne izkušnje,” je, kot so danes sporočili iz sklada, dejal partner v Black Peak Capital Niklas Pichler in dodal, da se veselijo nadaljnjega vlaganja v Sloveniji. “V Sloveniji so doma resnično inovativne družbe, ki se ne bojijo tekmovati na globalni ravni.”

Družba namerava tako kot drugod tudi v Sloveniji podpirati inovativna in uspešna podjetja, ki imajo pozitiven gospodarski, družbeni in okoljski učinek v regiji, so navedli v skladu.

Kam že vlagajo Bolgari

Kot poroča STA, je bil Black Peak na čelu skupine investitorjev, ki so lani družbi Geneplanet, ki med drugim ponuja genetske teste, zagotovili 20 milijonov evrov vredno finančno injekcijo. Sklad je tudi med vlagatelji v ljubljanskega ponudnika energetskih storitev in rešitev za obnovljive vire energije Resalta.

Med svojimi investicijami so poleg Geneplaneta izpostavili vložke v bolgarskega ponudnika storitev Eushipments, bolgarskega ponudnika IT-rešitev Bianor Holding, bolgarsko družbo Telelink Infra Services, ki ponuja infrastrukturne in digitalizacijske storitve, ter romunsko družbo Verdino Green Foods, ki proizvaja rastlinsko alternativo mesu in ribam.