Zmaga ameriškega sindikata tudi v tovarni evropskega avtomobilista

Novice Forbes Slovenija 20. aprila, 2024 12.01
featured image

Zaposleni v Volkswagnovi tovarni v ameriškem Tennesseeju so se pridružili največjem sindikatu ameriških avtomobilskih delavcev.

20. aprila, 2024 12.01

Ameriški sindikat delavcev v avtomobilski industriji (United Auto Workers – UAW) je dosegel zgodovinsko zmago s priključitvijo delavcev Volkswagnove tovarne v Chattanoogi v zvezni državi Tennessee. Gre za prvo tovarno na ameriškem jugu, ki se je sindikatu pridružila od leta 1940 dalje, in prvo tovarno tujega proizvajalca v tej regiji, ki se je kadarkoli pridružila sindikatu.

Večina delavcev, ki so imeli pravico glasovati, je potrdila pridružitev sindikatu. Za pridružitev je glasovalo 73 odstotkov ali 2.628 zaposlenih, proti pa 985 zaposlenih, piše Reuters. Tovarna zaposluje okrog 4.300 delavcev.

Zmaga je pomemben mejnik za UAW, ki skuša po desetletjih upadanja članstva znova okrepiti vrste. Sindikat načrtuje rast za 150 tisoč članov v več kot 14 še nepriključenih podjetjih, vključno s proizvajalcem električnih vozil Tesla in evropskimi avtomobilisti Volkswagen, BMW in Mercedes.

V 70. letih je imel sindikat okrog 1,5 milijona članov, dandanes pa le še okrog 370 tisoč. To je v veliki meri posledica nenaklonjenosti sindikatom v zveznih državah ameriškega juga, poroča Bloomberg.

Sindikat avtomobilskih delavcev UAW
Delavci v Volkswagnovi tovarni so z močno večino glasovali za pridružitev sindikatu (Foto: PROFIMEDIA)

Rastoča moč sindikata

Ameriški predsednik Joe Biden je čestital zaposlenim in njihovo glasovanje označil za “zgodovinsko”. Dejal je, da odraža “vse večjo moč sindikatov v zadnjem letu.”

Zmaga je nova spodbuda tudi za predsednika UAW Shawna Faina v kampanji pridruževanja tovarn v lasti več kot ducata proizvajalcev avtomobilov po ZDA. Fain in njegova ekipa so se zavezali, da bodo do leta 2026 za to porabili 40 milijonov dolarjev.

Za preboj je bila ključna lanska zmaga sindikata proti tako imenovani veliki trojici avtomobilistov iz Detroita, ameriške prestolnice za avtomobilsko industrijo. Ford Motors, General Motors in Stellantis so klonili pred splošno stavko, ki jo je organiziral UAW, in jeseni pristali na dvige plač zaposlenim.

Tovarna Volkswagna v ameriškem Tennesseeju
Tovarna Volkswagna v ameriškem Tennesseeju zaposluje 4.300 ljudi (Foto: PROFIMEDIA)

Sledi Mercedes

“Navdušena sem, da smo dejansko dosegli, kar smo si zadali,” je po glasovanju za Reuters dejala uslužbenka VW Lisa Elliott. “Povejte Mercedesu, da so oni naslednji.”

Mercedesova tovarna v Alabami bo naslednja, v kateri bodo sredi maja potekale volitve UAW. Večina tamkajšnjih delavcev je že izrazila podporo sindikatu.