Življenjepisi so predolgi in prepolni puhlic, kaj je razlog

Novice Forbes Slovenija 21. aprila, 2024 13.32
featured image

Povprečna dolžina življenjepisa se je v zadnjih letih podvojila, saj iskalci zaposlitev nanj dodajajo vse večji nabor ključnih veščin.

21. aprila, 2024 13.32

Iskalci zaposlitve svoje življenjepise radi začinijo z nekaterimi iskanimi veščinami, za katere menijo, da bodo všeč avtomatiziranim sistemom oziroma umetni inteligenci, ki je vse pogosteje prva prepreka na poti do nove službe. A kadrovniki nad trendom niso navdušeni, piše Bloomberg.

Včasih je veljalo nenapisano pravilo, da mora življenjepis oziroma CV (curriculum vitae) obsegati največ eno stran. Dandanes so postali običajni dvostranski življenjepisi, je v raziskavi ugotovil sestavljalec življenjepisov LiveCareer.

V podjetju so analizirali svojo lastno bazo podatkov s 50 tisoč življenjepisi. Ugotovili so, da so se v zadnjih petih letih najbolj razširili razdelki o veščinah in spretnostih. V CV-jih se predvsem pogosto pojavljata frazi “upravljanje s časom” in “kritično razmišljanje”.

Življenjepis
Razdelki o veščinah postajajo vse bolj obširni, saj veščine pridobivajo na pomembnosti (Foto: PROFIMEDIA)

Kako pretentati umetno inteligenco

Polnjenje CV-ja z modernimi veščinami se je razmahnilo, odkar so podjetja začela uporabljati avtomatizirane prijavne procese. Ta trend je dobil pospešek zlasti v času pandemije. Obenem podjetja pri zaposlovanju vse več poudarka dajejo veščinam in spretnostim namesto preteklim delovnim izkušnjam.

Pri avtomatizaciji procesa podjetjem pogosto pomaga umetna inteligenca. Kot za Bloomberg pravi Jannette Swanson, ki dela v kariernem centru na ameriškem kolidžu Vassar, mladi v CV dodajajo tiste veščine, za katere menijo, da bodo prestale pregled umetne inteligence.

Približno ena od štirih organizacij uporablja umetno inteligenco v kadrovskih procesih. Pri tem je pridobivanje talentov vodilna uporaba, sodeč po januarski raziskavi kadrovske organizacije SHRM.

Življenjepis
Podjetja prve kroge zaposlovanja pogosto opravijo s pomočjo umetne inteligence, ki opravi pregled prejetih CV-jev (Foto: PROFIMEDIA)

Lahko se vam maščuje

Nekateri kadrovski strokovnjaki nad trendom niso navdušeni.

“Nimam časa, da bi skušala razbrati, kaj je resnično in kaj ni,” je za Bloomberg dejala Katie Birkelo, višja podpredsednica kadrovske agencije Randstad. Po njenih besedah dolgi razdelki prej zmedejo kot navdušijo kadrovnika in s tem lahko celo zmanjšajo možnosti, da si iskalec zagotovi razgovor. “Odgovor je bodisi takojšen morda ali pa takojšen ne.”

Pri dodajanju veščin na CV obstaja tudi tveganje, da bomo “raztegnili” resnico in se okitili z veščinami, ki jih dejansko ne posedujemo. Zato morajo kandidati upoštevati možnost, da bodo delodajalci preverili njihove sposobnosti, pa je povedal Mark Saltrelli, podpredsednik za zaposlovanje inženirjev pri kadrovski skupini Kelly Engineering.

“V življenjepis ne bi smeli dati nečesa samo zato, ker ste slišali za to ali ker obstaja veliko povpraševanje,” je dejal Saltrelli. “Če ni povezave med naborom spretnosti in delovnimi izkušnjami, je to rdeča zastava.”