Zavarovalnica kljub divjanju narave zabeležila rekordni dobiček iz poslovanja

Novice Forbes Slovenija 12. marca, 2024 15.43
featured image

Kljub naravnim katastrofam v Sloveniji in soseščini in škodi, ki je izgubo povzročila tudi zavarovalnicam, je skupina Generali lani zabeležila rekordni dobiček iz poslovanja.

12. marca, 2024 15.43

Skupina Generali je minulo leto zabeležila rekordni dobiček iz poslovanja, ki je znašal 6,9 milijarde evrov, poroča STA. Rekordni dobiček je za 7,9 odstotka večji kot v letu 2022, medtem ko se je prilagojeni čisti dobiček v medletni primerjavi okrepil za 14 odstotkov in je znašal 3,6 milijarde evrov.

Zavarovalnica je rekordne rezultate ustvarila kljub rekordnim izgubam zaradi naravnih katastrof, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Škode zaradi ujm so se na letni ravni podvojile in so lani znašale 1,1 milijarde evrov.

Ko še navaja STA, je obračunana bruto premija skupine znašala 82,5 milijarde evrov, kar je za 5,6 odstotka več kot leta 2022.

Prilagojeni čisti dobiček te italijanske zavarovalniške skupine se je samo v zadnjem lanskem četrtletju zmanjšal za 28,6 odstotka na 595 milijonov evrov. Slabo vreme, ki je tako kot nas pestilo tudi sosednjo Italijo, je namreč vplivalo na dobiček iz poslovanja oddelka premoženjskih in nezgodnih zavarovanj.

Kljub temu glavni izvršni direktor skupine Generali Philippe Donnet zatrjuje, da je skupina v najboljšem stanju doslej.