Salvador z izdajo obveznic v bitcoinih v financiranje mesta na vulkanski pogon

Novice Forbes Slovenija 16. decembra, 2023 09.29
featured image

Salvador bo v prvem četrtletju leta 2024 izdal obveznice v bitcoinu. Z izkupičkom želijo financirati gradnjo t. i. bitcoin mesta, ki naj bi ga poganjal vulkan.

16. decembra, 2023 09.29

“Vulkanska obveznica je pravkar prejela odobritev Komisije za digitalna sredstva (CNAD). Predvidevamo, da bo obveznica izdana v prvem četrtletju leta 2024,” je po poročanju STA prek družbenega omrežja X sporočil salvadorski nacionalni urad za bitcoin, ki upravlja vse projekte, povezane s kriptovalutami.

Salvador je bil prva država na svetu, v kateri je bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo, to se je zgodilo leta 2021. Predsednik Salvadorja Nayib Bukele je z bitcoinom poskušal ljudem olajšati in poceniti prejemanje nakazil ter zagotoviti dostop do finančnih storitev 70 odstotkom ljudi brez bančnega računa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrep je bil sicer tarča kritik tako doma kot v tujini.

Po rezultatih ankete, ki jo je maja izvedla Univerza Srednje Amerike, 71 odstotkov prebivalcev meni, da kriptovaluta ni pomagala izboljšati gmotnega položaja njihovih družin.

Z vulkanskimi obveznicami nameravajo oblasti v Salvadorju financirati izgradnjo bitcoin mesta, poroča STA. To bi stalo na vzhodu države, poganjala pa naj bi ga geotermalna energija iz bližnjega vulkana. Načrte za bitcoin mesto je Bukele razkril leta 2021.

Mesto bi delno zgradili z vsaj milijardo dolarjev v vulkanskih obveznicah, je takrat dejal salvadorski predsednik.

Salvadorska vlada je sporočila, da je kupila 2381 bitcoinov. Zadnji nakup je bil opravljen julija 2022, ko so jih kupili 80. Po Bukelejevih napovedih naj bi Salvador od 17. novembra lani kupoval po en bitcoin na dan, vendar vlada ni razkrila, ali se načrta tudi dejansko drži.