Potrošniki postali bolj previdni, skrbijo jih gospodarske razmere

Novice Forbes Slovenija 22. februarja, 2024 11.35
featured image

Potrošniki so bolj zaskrbljeni glede gospodarskih razmer v državi in finančnega stanja v gospodinjstvu.

22. februarja, 2024 11.35

Kazalnik zaupanja slovenskih potrošnikov se je februarja v primerjavi z januarjem znižal za eno odstotno točko, na letni ravni pa se je njegova vrednost zvišala za pet odstotnih točk. Od dolgoletnega povprečja je bila vrednost nižja za šest odstotnih točk, so sporočili z državnega statističnega urada.

Mesečni upad so povzročila bolj pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer v državi in glede finančnega stanja v gospodinjstvu (pri obeh poslabšanje za dve odstotni točki) ter glede večjih nakupov (za eno odstotno točko), so zapisali statistiki.

Kazalnik trenutno finančno stanje v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.

Na letni ravni boljše razpoloženje

V primerjavi z lanskim februarjem se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov zvišala za pet odstotnih točk, za štiri odstotne točke je bila tudi nad povprečjem prejšnjega leta.

Na letno rast kazalnika zaupanja so vplivala bolj optimistična mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (za sedem odstotnih točk) ter pričakovanja glede večjih nakupov (prav tako za sedem odstotnih točk) in glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za šest odstotnih točk).

Rahlo so se poslabšala le pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi (za eno odstotno točko).