Norveška naftna industrija v večmilijardne investicije

Novice Forbes Slovenija 17. februarja, 2024 10.07
featured image

Čeprav se je mednarodna skupnost v Dubaju odločila za umik od fosilnih goriv, gre Norveška naftna industrija v velike naložbe.

17. februarja, 2024 10.07

Naftne družbe, ki poslujejo na Norveškem, nameravajo leta 2025 v raziskovanje, vrtanje in transport po cevovodih vložiti rekordne zneske, kažejo predhodni podatki norveškega statističnega urada. Po sedanji oceni naj bi skupni znesek naložb znašal 205 milijard kron (18,1 milijarde evrov), dejansko pa bo glede na izkušnje zagotovo večji.

Do objave teh podatkov, ki temeljijo na napovedih samih podjetij, prihaja dva meseca po tistem, ko se je mednarodna skupnost na podnebni konferenci ZN v Dubaju strinjala z odmikom od rabe fosilnih goriv, piše STA.

Ocenjena vrednost naložb naftne industrije na Norveškem, ki je po začetku vojne v Ukrajini leta 2022 prehitela Rusijo kot največja dobaviteljica zemeljskega plina v Evropi, je za 15 odstotkov višja od prvotne ocene podjetij, dane v enakem obdobju lani za leto 2024, so v četrtek sporočili iz statističnega urada.

Te ocene se običajno sčasoma popravijo navzgor. Za letos predvidene investicije so zdaj že za pet odstotkov višje od tistih, danih novembra lani, in že takrat so bile močno popravljene navzgor. V letu 2024 nameravajo naftne družbe po zdajšnjih podatkih na Norveškem investirati rekordnih 244 milijard kron (21,5 milijarde evrov).

Za Norveško kritike nič novega

Medtem ko je Norveška redno deležna kritik zaradi svoje proizvodnje nafte in plina, Oslo vztraja, da njena industrija zagotavlja delovna mesta in razvija znanje, hkrati pa poudarja pomen zagotavljanja stabilne dobave energije Evropi.

Januarja je norveško sodišče odločilo, da so licence za proizvodnjo, podeljene za tri naftna polja, neveljavne, češ da vpliv projektov na podnebje ni bil dovolj proučen. Ministrstvo za energijo se je na sodbo pritožilo.

Da bi omejili globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo, Mednarodna agencija za energijo (IEA) že od leta 2021 poziva države, naj ustavijo nove projekte raziskovanja nafte.