Gradbeništvo in trgovina Nemčijo rešila pred recesijo

Novice Jan Artiček 24. maja, 2024 10.02 > 24. maja, 2024 10.03
featured image

V prvem četrtletju se je nemški bruto domači proizvod (BDP) povečal za 0,2 odstotka, kar je preprečilo drugo zaporedno četrtletje padca BDP oziroma tehnično recesijo.

24. maja, 2024 10.02 > 24. maja, 2024 10.03

Nemško gospodarstvo je v začetku leta okrevalo na račun gradbenega sektorja in izvoza. Medtem se počasi izboljšuje tudi razpoloženje potrošnikov na največjem izvoznem trgu za Slovenijo.

Nemčija je v prvem četrtletju beležila 0,2-odstotno gospodarsko rast v primerjavi s četrtletjem prej. Na letni ravni je bil bruto domači proizvod (BDP) 0,2 odstotka nižji, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis. To je potrdilo prvo oceno in rešilo Nemčijo pred tako imenovano tehnično recesijo, ko BDP upade dve četrtletji zapored.

V zadnjem četrtletju lanskega leta se je BDP skrčil za pol odstotka, četrtletje prej pa je zrastel za 0,1 odstotka.

“Potem ko se je BDP ob koncu leta 2023 zmanjšal, je nemško gospodarstvo leto 2024 začelo s pozitivno rastjo,” je dejala predsednica Destatisa Ruth Brand.

Investicije v gradnjo in izvoz

V prvem četrtletju so se okrepile investicije, zlasti na področju gradbeništva, kjer je četrtletna rast znašala 2,7 odstotka. Celotne investicije so se povečale za 1,2 odstotka, po podatkih državnega statističnega urada. Še v začetku leta so kazalniki razkrivali, da so razmere v stanovanjski gradnji v Nemčiji na zgodovinskem dnu.

Pozitiven prispevek je imel tudi izvoz blaga, medtem ko je Nemčija izvozila manj storitev. Skupna vrednost izvoza se je povečala za 1,1 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej. A ob tem se je izvoz blaga povečal za 2,1 odstotka, izvoz storitev pa je upadel za 2,9 odstotka.

Medtem je uvoz beležil manjšo, 0,6-odstotno rast. Tudi tu se je povečal uvoz blaga, uvoz storitev pa je upadel.

Novi avti, ki so parkirani v pristanišču nemškega mesta Rostock in so pripravljeni na izvoz.
Izvoz se je v prvem četrtletju okrepil za dober odstotek. Na sliki avtomobili za izvoz v pristanišču Rostock. (Foto: PROFIMEDIA)

Postopno okrevanje potrošnje

Kljub umirjanju inflacije, ki je ob aprilskem merjenju znašala 2,2 odstotka na letni ravni, se domača potrošnja v prvem četrtletju še ni pobrala. Na četrtletni ravni se je znižala za 0,4 odstotka, za prav toliko pa so upadli tudi državni izdatki.

Toda nedavni podatki namigujejo, da tudi potrošnja v največjem evropskem gospodarstvu postopno okreva. Zaupanje med potrošniki, podjetji in vlagatelji se izboljšuje, aktivnost zasebnega sektorja pa se je maja povečala najhitreje v enem letu, poroča Bloomberg.

Omejena svetovna trgovina, visoki stroški zadolževanja in povečana geopolitična negotovost še vedno bremenijo povpraševanje v proizvodnem in gradbenem sektorju, je v zadnjem mesečnem poročilu opozorila nemška centralna banka (Bundesbank).