Država se bo v bližnji prihodnosti dodatno zadolžila

Novice Forbes Slovenija 13. marca, 2024 11.26
featured image

Finančno ministrstvo napoveduje dodatno izdajo desetletnih obveznic. Mandat za organizacijo je že podelilo trem bankam, čas izida pa je odvisen od razmer na finančnih trgih.

13. marca, 2024 11.26

Slovenija načrtuje dodatno izdajo desetletnih obveznic, ki jih je v skupni višini 1,5 milijarde evrov in z zapadlostjo 10. marca 2034 izdala v začetku leta, poroča STA.

Ministrstvo za finance je mandat za organizacijo dodatne izdaje obveznic podelilo bankam BNP Paribas, Deutsche Bank in J. P. Morgan. Kot so še pojasnili na ministrstvu, naj bi obveznice izdali kmalu, datum izdaje pa je odvisen od razmer na finančnih trgih.

Kot še poroča STA, je kuponska mera januarske obveznice RS93 določena pri treh odstotkih, povpraševanje pa je bilo po takratnih navedbah finančnega ministrstva nekajkrat večje od končne višine izdaje. “Z izdajo je Slovenija kot prva država med izdajatelji v letošnjem letu dobro izkoristila razpoložljivo likvidnost na trgu,” so zapisali na ministrstvu.

Minuli mesec je država prvič izdala tudi ljudske obveznice za državljane. Skupna vrednost te izdaje je 261 milijonov evrov, njihova ročnost je tri leta, obrestna mera pa znaša 3,4 odstotka. Pred dvema tednoma so jih uvrstili tudi na Ljubljansko borzo.

Država se lahko po zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 letos zadolži za največ 4,7 milijarde evrov, v letu 2025 pa za največ 4,3 milijarde evrov. Kot še piše STA, je v letnem načrtu odplačevanja državnega dolga za letos skupaj predvideno odplačilo v višini 3,2 milijarde evrov, od tega je 2,5 milijarde evrov glavnic, preostanek so obresti.