Člani najbogatejše britanske družine v zapor zaradi zlorabe delavcev

Novice Forbes Slovenija 24. junija, 2024 11.19
featured image

Sodišče v Švici je Prakasha Hindujo, njegovo ženo Kamal ter njunega sina z ženo oprostilo resnejših obtožb o trgovini z ljudmi. Vseeno pa so štirje člani najbogatejše britanske družine dobili zaporne kazni zaradi izkoriščanja svojih delavcev.

24. junija, 2024 11.19

Člani družine indijskega tajkuna so obsojeni na štiri do štiri leta in pol zapora zaradi izkoriščanja ranljivih delavcev in zagotavljanja nedovoljene zaposlitve, poroča Sky News. Odvetniki obtožene četverice so na sodbo švicarskega sodišča že napovedali pritožbo.

Njihovi delavci, ki so bili med drugim kuharji ali gospodinjski pomočniki, so po navedbah tožilstva delali tudi do 18 ur na dan. Na voljo so imeli malo ali nič dopusta. Zelo dolgi urniki so se pogosto zvrstili ob sprejemih.

Delavci so spali v kleti vile v elitnem predelu Cologny; včasih kar na vzmetnici na tleh, so pojasnili tožilci. Ti so opisali “vzdušje strahu”, ki ga je ustvarila Kamal Hinduja. Delavcem so zasegli tudi potne liste ter jim prepovedali zapustiti vilo.

Plačilo delavcev je bilo manjše od desetine primerljivega zneska, ki ga zahteva švicarska zakonodaja. Nekateri naj bi govorili samo hindijščino, plače pa so namesto v švicarskih frankih prejemali v indijskih rupijah v domačih bankah. Do teh niso mogli dostopati.

Švicarski organi so družini že zasegli nakit, vključno z diamanti, rubini in platinasto ogrlico, ter drugo premoženje. To so storili v pričakovanju, da bi ga lahko uporabili za plačilo sodnih stroškov in morebitnih kazni.

Kakšne so kazni

Prakash in njegova žena Kamal sta bila po navedbah Sky News obsojena na štiri leta in pol zapora. Sin Ajay in njegova žena Namrata vsak na štiri leta zapora.

Obtoženih na sodišču v Ženevi ni bilo, čeprav je bil v petek tam peti obtoženi – Najib Ziazi, poslovni direktor družine. Dobil je 18-mesečno pogojno kazen.

Prakash in Kamal, ki sta stara 78 in 75 let, se sojenja domnevno nista udeležila zaradi zdravstvenih razlogov.

Člani najbogatejše britanske družine Hinduja med prihodom na švicarsko sodišče. Na fotografiji Ajay in Namrata Hinduja z odvetniki
Obtoženih na sodišču v Ženevi ni bilo. Fotografija je iz začetka sojenja, januarja letos. (Foto: PROFIMEDIA)

Že prejšnji teden se je na kazenskem sodišču izkazalo, da je družina, ki ima korenine v Indiji, s tožniki dosegla nerazkrito poravnavo. Ženevsko tožilstvo je postopek začelo tudi zaradi domnevnih nezakonitih dejavnosti, ki vključujejo trgovino z ljudmi.

Sodišče v Švici je sicer razsodilo, da so služabniki, ki so bili večinoma nepismeni Indijci in so delali v njihovi vili ob jezeru v Ženevi, vedeli, v kaj se spuščajo. Prakasha Hindujo, njegovo ženo Kamal ter njunega sina z ženo je oprostilo resnejših obtožb o trgovini z ljudmi.

Pravna ekipa družine Hinduja je v svoji obrambi navedla, da so z osebjem ravnali spoštljivo in mu zagotovili nastanitev.

Konglomerat, ki ga vodijo bratje

Družina Hinduja obvladuje multinacionalni konglomerat Hinduja Group, ki se ukvarja z različnimi dejavnostmi, od razvoja tovornjakov in maziv do bančništva in kabelske televizije.

Gopichand Hinduje, ki je brat zgoraj omenjenega Prakasha Hinduje, je maja 2023 po smrti starejšega brata Srichanda prevzel mesto predsednika uprave.

Prakash je predsednik skupine Hinduja Group v Evropi, medtem ko je četrti brat Ashok predsednik skupine Hinduja Group of Companies (Indija).

Družina, ki jo vodi Gopichand, je bila leta 2024 s skupnim premoženjem v višini 37,196 milijarde funtov na vrhu seznama bogatašev Sunday Timesa.