Bo znani lokal na Prešernovem trgu po 17 letih zamenjal najemnika?

Posel Marko Rabuza 23. junija, 2024 19.10
featured image

Ljubljanska občina išče novega najemnika za prihodnje štiri leta.

23. junija, 2024 19.10

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so objavili javno dražbo za najem gostinskega vrta na Prešernovem trgu, ki je bil pred desetletji med Ljubljančani znan kot Konjski rep, v zadnjih letih pa kot Kavarna Tromostovje.

Občina išče najemnika za prihodnja štiri leta, izklicna cena za uporabo javne površne pa bo novega (ali starega) najemnika stala najmanj 120.000 evrov letno brez DDV. V štirih letih bo občina bogatejša vsaj za 480.000 evrov, če bodo potencialni najemniki zviševali najemnino, pa še več.

Dražitelji imajo čas za prijavo do 13. julija, plačati pa morajo 12.000 evrov varščine.

Senčniki v barvi naravnega platna

Za nekaj več kot 300 kvadratnih metrov gostinskega vrta ob Wolfovi ulici 1 in še manjšega dela za oder neposredno ob Tromostovju veljajo številni pogoji.

Gostinski vrt ne sme biti ograjen in mora delovati kot zaključena enota s točilnim pultom in samostojno sladoledno vitrino. Pozimi je dovoljena postavitev plinskih grelcev, poleti pa so dovoljeni le senčniki brez reklamnih napisov in v barvi naravnega platna ter brez spuščenih zavesic.

“Tudi na ostali opremi vrta niso dovoljeni reklamni napisi ali oglaševanje posameznih artiklov,” je med drugim zapisano v pogojih za prijavo na dražbo.

Na zadnjih dveh razpisih le en ponudnik

Ljubljanska občina je v preteklosti gostinski vrt na Prešernovem trgu oddajala na različne načine, največkrat z dražbo, leta 2016 pa so po spremembi odloka o posebni rabi javnih površin Mol določili fiksno občinsko takso, ki jo je moral plačati najemnik – 120.000 evrov. Na takratnem razpisu so imele potencialne stranke za prijavo le en teden, je pred leti poročalo Delo.

Isti najemnik že od leta 2007

Že od leta 2007 je najemnik gostinskega vrta v samem središču Ljubljane družba Sedam 99, ki se je v preteklosti imenovala Seam. Ta je za najem med letoma 2007 in 2012 plačevala 210.000 evrov letno, v naslednjem štiriletnem obdobju (od 2012 do 2016) pa 182.500 evrov, je poročal Dnevnik.

Na zadnjih dveh razpisih, leta 2016 in 2020, niso imeli konkurence in so za najem letno plačevali 120.000 evrov, občina pa je z najemnino iztržila bistveno manj kot v letih, ko so najemnika iskali z dražbo.

Za spremembo pravil iz dražbe v javni razpis so se takrat odločili v želji, da bi pritegnili več potencialnih gostincev, kar pa se ni zgodilo, saj se je prijavil le en ponudnik.

Lokal prešernov trg
(Foto: Urbiinfo/zajem zaslona)

Del najemnine odnesel sodni spor

Ob tem je občini prihodke od najemnine še dodatno oklestil sodni spor z družbo Seam (predhodnico Sedam 99) zaradi tolmačenja uporabe šestih kvadratnih metrov in sladoledne vitrine.

Sodišče je leta 2015 odločilo, da občina ne bi smela prepovedati postavitve sladoledne vitrine, saj to ni bilo v skladu z razpisom. Seam in Mol sta se poravnala, kar je občino stalo 350.000 evrov. Zneska jim sicer ni bilo treba neposredno plačati, saj najemnik med sodnim sporom dve leti ni plačeval najemnine, tako da so dolgove medsebojno pobotali.

Družbo Sedam 99 po podatkih Ajpesa vodi Darija Weiss, podjetje pa ima več poslovnih enot – ob Kavarni Tromostovje še sarajevsko restavracijo Saraj, v preteklosti pa je pod njihovim okriljem delovala pekarna, slaščičarna in gostilna Damajanty v neposredni bližini Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Lani so ustvarili 2,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in zabeležili 210.000 evrov dobička.