Sedem desetletij zbiral stripe, zdaj jih je vseh 80.000 podaril

Dobro življenje Forbes 23. junija, 2024 14.10
featured image

Zbirka grafičnih romanov in stripov Garyja Prebule je 70 let po tem, ko je postal odvisen od Supermana, dobila stalni dom v knjižnici Univerze v Pensilvaniji. Za to je bilo potrebno delo cele ekipe.

23. junija, 2024 14.10

Gary Prebula za svojo sedem desetletij trajajočo obsedenost s stripi krivi svojo mater. Imel je tri leta, ko sta se starša na silvestrovo odpravila ven in ga pustila pri dedku.

Da bi zaposlila nadobudnega malčka, ki je pravkar začel brati, mu je mati je kupila strip o Supermanu. Ko sta se starša po eni uri zjutraj vrnila domov, sta našla Garyja še vedno budnega, kako bere strip, medtem ko dedek spi.

Stripi so se dražili, tedenski nakupi so ostali

“Takoj sem postal odvisen,” pravi. To je postala stalnica njegovega otroštva. Vsak teden je z žepnino v roki prehodil tri kilometre do trgovine na vogalu v Butlerju v Pensilvaniji, da bi kupil najnovejše izdaje super junakov. Leta 1963, ko je bil star 12 let, je za 12 centov kupil prvo izdajo stripa The Amazing Spider-Man #1, samostojni prvenec tega junaka, potem ko je Stan Lee leto prej najstniškega super junaka predstavil v seriji Amazing Fantasy. Marvelovi Možje X #1, še ena Leejeva stvaritev, ga je tisto leto prav tako stala 12 centov.

V naslednjih desetletjih se je cena stripov spreminjala, Prebulov tedenski obred pa ne. Stripe in pozneje tudi grafične romane je kupoval ves čas odraščanja, tudi po diplomi na poslovni šoli Wharton Univerze v Pensilvaniji leta 1972. Pa tudi, ko se je preselil v Los Angeles na podiplomski študij filma in začel pisati, režirati in producirati oddaje (vključno z zgodnjimi resničnostnimi televizijskimi šovi) ter 40 let poučeval film na univerzi Cal State Long Beach.

Ko sta se Gary in njegova srednješolska ljubezen Dawn leta 1969 kot najstnika poročila, je vedela, da ima rad stripe. Vendar pravi, da je šele leta 1994, ko je škatle s stripi iz nekdanjega prostora za premog v kleti svoje matere v Butlerju, v Pasadeni, preselil v njun dom v Los Angelesu, v celoti spoznala, kako velika in vedno večja je njegova zbirka.

Trgovina za zvezde

Sredi 80. let je Prebula našel novega dobavitelja, ki je poskrbel, da je lahko ohranil svojo navado – trgovino Golden Apple Comics. Bill Liebowitz, računovodja, nepremičninski menedžer in prvak v igranju jo-joja, je leta 1979 odprl 400 kvadratnih metrov veliko trgovino.

Ko je Prebula postal redni obiskovalec, je bila trgovina Golden Apple že v večjih prostorih na aveniji Melrose in si je pridobila sloves “trgovine s stripi za zvezde”, saj so vanjo redno zahajale legende, kot so Lee, pisatelj Neil Gaiman in pisatelj-ilustrator Todd McFarlane, zdaj predsednik podjetja Image Comics.

Vsako sredo so dostavili približno 50 do 100 novih naslovov stripov, nekatere dragocene stalne stranke, med njimi tudi Prebula, pa so si jih lahko ogledale v miru. Spominja se, da so otroci trkali na okna in si želeli ogledati novosti, medtem ko so odrasli VIP-ovci brskali po skladovnicah stripov.

Dejstvo, da se mlajše generacije še vedno zanimajo za stripe, je Prebulo navdušila, vendar ga je v šestem desetletju zbirateljstva začelo nekaj glodati. Zbral je skoraj 80.000 stripov in zdaj je želel uresničiti svojo življenjsko željo, da bi svojo zbirko in strast delil s prihodnjimi generacijami.

Razmislek o doniranju

Dejstvo je, da je bil Prebula kljub diplomi na poslovni šoli Wharton vedno bolj navdušenec kot pa zbiratelj, ki bi se usmeril v dobiček. Svojih stripov ni nikoli prodajal za dobiček in je na svoj dragoceni Spider-Man #1 celo napisal svoje ime. Tega zbiratelj, ki želi povečati vrednost izdaje, ne bi storil. Seveda je bil otrok, ko je to naredil, vendar je za to imel razlog. Pravi, da je upal, da bo čez 100 let nekdo prelistal strip in se vprašal: “Kdo za vraga je ta fant?”

Prebula pa ni bil edini, ki je razmišljal o prihodnosti svoje zbirke. Ryan in Kendra Leibowitz sta Golden Apple vodila od leta 2004, ko je Ryanov oče pri 63 letih umrl zaradi srčne kapi, sta se počasi, z leti, začela pogovarjati z njim o tem.

Leibowitzova bi lahko s prodajo Prebulove zbirke zaslužila nekaj denarja, a sta bila navdušena, da jo je nameraval podariti knjižnici Univerze v Pensilvaniji, ki mu je po njegovih besedah “dala življenje”. Z donacijo se je strinjala tudi Dawn Prebula, ki je priznala, da je nekoč sicer razmišljala, da bi lahko Garyjevo zbirko sčasoma prodala in bi jima lahko zagotovila varno starost.

Slabo urejena zbirka

A se je izkazalo, da darovanje stripov – kaj šele 80.000 stripov – ni tako preprosto kot napisati ček svoji najljubši dobrodelni organizaciji, zlasti če želite čim bolj izkoristiti davčne olajšave in zagotoviti, da bo vaša zbirka na voljo za preučevanje.

Prebulovi stripi tudi niso bili ravno pripravljeni za donacijo. Številni ljubitelji stripov sprejmejo posebne ukrepe, da ohranijo svoje zbirke v odličnem stanju, vključno s shranjevanjem nedotaknjenih stripov (v izvirnih prozornih ovitkih) v klimatiziranih prostorih s šibko osvetlitvijo. Vrednost stripov se poveča, če so v brezhibnem stanju – običajno jim dodelijo oceno od 1 do 10, ki označuje, kako “novi” so videti in kako dobro so ohranjeni.

Na primer, izvod X-Men #1 v Prebulovi zbirki, v katerem se prvič pojavita Magnet in Profesor X, ima oceno 6 in je vreden 22.000 dolarjev, medtem ko ima drugi izvod, ki ga je imel, oceno 4 in je vreden le 13.000 dolarjev. Za primerjavo – izvod X-Men #1 v brezhibnem stanju, z oceno 9,6, so junija 2022 prodali za 800.000 dolarjev.

Čeprav niso bili v brezhibnem stanju, so bili številni Prebulovi stripi dobro ohranjeni – po tem, ko jih je prepeljal iz kleti svoje matere, je pod teraso zgradil posebno sobo, ki je bila hladna in opremljena z razvlažilcem zraka. Vendar svojih zbirk ni metodično uredil, na primer po zvrsteh ali serijah, kot bi to lahko storil nekdo, ki bi imel v mislih bodoče preučevanje ali donacijo knjižnici.

Namesto tega je stripe po branju spravljal v škatle. To je pomenilo, da bo za razvrščanje in katalogizacijo potreboval veliko časa. Vse univerze ali muzeji nimajo dovolj sredstev, da bi se lotili takšnega projekta, zato je bolj verjetno, da bodo zbirko zavrnili – ali še huje, da jo bodo prevzeli in nato za dolga leta odložili v skladišče.

stripi
Gary Prebula je prve izdaje številnih stripov, ki jih je doniral, kupil po 12 centov. (Arhiv Penn Libraries)

Davčna vprašanja

Katera knjižnica bo sprejela zbirko, je bilo ključnega pomena ne le zato, ker je Prebula želel, da se stripi berejo in preučujejo, temveč tudi zaradi davčnih predpisov, ko gre za darovanje umetnin in zbirateljskih predmetov. Dobrodelni odbitek donatorja v davčnem obračunu je omejen na ceno zbirateljskega predmeta, razen če je predmet podarjen neprofitni organizaciji, ki lahko darilo uporabi za svoj dobrodelni namen. V tem primeru je odbitek enak tržni vrednosti zbirateljskega predmeta.

Poleg tega mora vsak predmet, katerega vrednost presega 5.000 dolarjev, pisno oceniti pooblaščeni cenilec; pri tem so pomembne kvalifikacije, metodologija ocenjevanja pa mora biti dobro dokumentirana. Ob tem morajo donatorji v davčno napoved vložiti obrazec 8283 (negotovinski dobrodelni prispevki), da lahko uveljavljajo odbitek. Zaradi vsega tega je bila izročitev Prebulove zbirke velik zalogaj. Poleg tega je bil njegov vid vse slabši.

Urejanje zbirke

Zbirko so poslali v hišo Ryana in Kendre Leibowitz, za kar so potrebovali dva tovorna kombija, ki so ju napolnili do vrha. Nato sta se lotila zahtevnega dela urejanja in katalogiziranja stripov. Ryan je najprej pregledal vsako škatlo in poiskal izdaje, ki so po njegovem mnenju imele največji kulturni ali zgodovinski pomen ali so bile največ vredne.

Teh 561 posameznih stripov sta v šestih majhnih škatlah v začetku leta 2023 poslala v Filadelfijo. Nato sta se osredotočila na revije, stripe večjih formatov in druge dragocene izdaje. To je bil večji podvig, zato so za razporejanje stripov po posameznih skupinah uporabili tako prostovoljce kot plačano pomoč. Lani so v Filadelfijo poslali drugo in tretjo pošiljko, skupaj štiri palete škatel.

Darilo fundaciji

Medtem sta Leibowitzova ustanovila fundacijo Golden Apple Comic & Art Foundation, ki je novembra 2021 prejela potrdilo davčne uprave IRS, da ima status fundacije, ki je oproščena davka. Njeno poslanstvo: Ohranjanje, varovanje in predstavljanje zasebnih zbirk, da bi zagotovili, da bodo v stripih, knjigah, umetnosti in zbirateljskih predmetih uživale tudi prihodnje generacije. Fundacija je plačala del stroškov razvrščanja zbirke Prebula.

Gre za majhno dobrodelno organizacijo, ki pa ima seznam podpornikov, ki se bere kot Kdo je kdo v svetu stripov, vključno z igralcem Keanujem Reevesom, ki je podpisal 50 izvodov iz svoje stripovske serije BRZRKR in tako za fundacijo zbral 10.000 dolarjev.

Fundacija ni le delo družine Leibowitz. Kevin Smith, znan po komedijah, kot so Clerks, Mallrats ter Jay and Silent Bob Strike Back, je pridruženi član upravnega odbora. Smith je pravi ljubitelj stripov in ima trgovino s stripi v Red Banku, v New Jerseyju.

Kendra Leibowitz pravi, da želi fundacija Golden Apple delovati kot posrednica, ki bo še drugim zasebnim zbirkam našla dom v knjižnicah in jih pripravila za donacijo.

Upa, da bo sčasoma ustvarila zbirko podatkov o tem, kaj univerze in muzeji želijo in česa ne, ter da bo odprla majhen muzej, morda mobilni, ki bo omogočal dostop do stripovske umetnosti in zgodovine trenutnim in bodočim oboževalcem.

Velika obogatitev knjižnice

Prebulova donacija je pomembna tudi za Pennovo knjižnico. Sean Quimby, direktor knjižničnega Centra za posebne zbirke, redke knjige in rokopise Jay I. Kislak, pravi, da je bilo pred Prebulo v zbirki le 20.000 stripovskih knjig in 4.000 izvodov sorodnega gradiva, vključno z grafičnimi romani in kompilacijami.

Zbirka je zdaj v fazi obdelave, ki jo opravljajo knjižničarji in cenilec, ki sta ga najela Prebulova. Čeprav je zbirka vredna več kot 500.000 dolarjev, bo končno vrednost za namene davčnih olajšav določil cenilec.

Quimby pričakuje, da bo zbirka “v neki obliki” na voljo do prihodnjega leta. Ne moti ga, da ni v popolnem stanju – stripi so pogosto natisnjeni na zelo kislem papirju, zaradi česar so občutljivi na poškodbe. Vendar so v dovolj dobrem stanju, da jih je mogoče uporabiti za raziskave, poučevanje in javne razstave. “Čeprav hranimo izjemno dragocene in redke stvari, nismo samo skladišče dragih stvari,” pravi Quimby. “Nismo samo podstrešje.”

To je dobra novica za Prebulo, ki si želi, da bi bila njegova zbirka na razpolago za ogled in uporabo. Dejal je, da se je bilo zelo boleče ločiti od stripov. Priznava, da tisto noč, preden so vse škatle preselili k Leibowitzovim, ni mogel spati. Imelo ga je, da bi obdržal izvod The Amazing Spider-Man #1, ki ga je podpisal, a se na koncu ni odločil za to.

Na vprašanje o stripih na univerzi Penn Gary odgovarja: “Nekoč jih bom obiskal.”

Avtorica članka je Kelly Phillips Erb.