Kako z enostavnimi prijemi znižati položnice za energijo

Novice Forbes Slovenija 22. junija, 2024 10.34
featured image

Pri varčevanju z energijo je pomembna sprememba miselnosti, čemur mora slediti sprememba navad in tehnologije.

22. junija, 2024 10.34

Okoljska organizacija Focus je v sodelovanju z Eko skladom in CSD Zasavje v občinah Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi socialno ranljivim občanom predstavila nasvete za znižanje položnic za energijo. Kot poudarjajo v Focusu, se lahko pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi z enostavnimi prijemi zmanjša porabo energije za tretjino.

Po podatkih Focusa okoli 41,5 milijona Evropejcev leta 2022 v svojih domovanjih ni zmoglo vzdrževati ustrezne toplote. Zato se v okviru projekta Renoverty, ki ga v Sloveniji izvaja Focus, spodbuja energetsko učinkovite prenove stavb v energetsko revnih gospodinjstvih na podeželskih in primestnih območjih, poroča STA.

V Sloveniji se projekt osredotoča na Zasavsko regijo, kjer je izhod iz kopanja in kurjenja premoga pustil številne nezaželene ekonomske in družbene učinke.

“Povečanje udobja v vašem domu ne pomeni nujno velikih sprememb,” izpostavljajo v Focusu in med prvimi koraki k nadzoru računov navajajo njihovo poznavanje ter spremljanje porabe.

Učinkovite električne naprave lahko prihranijo denar

Pri varčevanju z energijo je pomembna tudi sprememba miselnosti. Tem morajo slediti tudi spremembe življenjskih navad in razvad ter nekatere nujne tehnične spremembe v bivališčih.

Nakupi energetsko učinkovitih električnih naprav lahko na srednji in dolgi rok prihranijo denar, k nižjim položnicam pa lahko pomaga tudi izklapljanje električnih naprav, ko te niso v uporabi.

“Z energijskega stališča je poraba toplote za ogrevanje in hlajenje prostorov čista izguba. Ogrevanje prostorov ni nič drugega kot nadomeščanje izgube toplote iz stavbe, ki v naših gospodinjstvih znaša približno 70 odstotkov celotne porabe energije,” so med nasveti zapisali v Focusu. Ob tem so navedli, da je s primerno izolacijo stavb, prezračevanjem z rekuperacijo in premišljenim načinom ogrevanja in hlajenja primerno temperaturo mogoče bolje zadrževati tam, kjer se jo potrebuje, namreč v bivalnih prostorih.

Pomembna učinkovita razsvetljava

Pri varčevanju z elektriko lahko pomaga tudi učinkovita razsvetljava. Pri Focusu svetujejo uporabo LED-sijalk, ki porabijo malo električne energije in svetijo približno 40.000 ur. Takšne sijalke porabijo več kot 80 odstotkov manj električne energije kot sijalke z žarilno nitko, njihova življenjska doba pa je desetkrat daljša.

Pravilna razporeditev svetil prav tako pomembno vpliva na porabo električne energije. Za osvetlitev delovnih površin se svetuje uporabo usmerjenih svetil.

“Vodo za čaj ali kavo vedno segrevajte z grelnikom vode”

V kolikor imajo gospodinjski aparati in ostale elektronske naprave način za varčevanje z energijo oz. t. i. eko funkcijo, se priporoča njeno uporabo, saj se na ta način zmanjša porabo elektrike. Za pranje običajno umazanega perila pri Focusu svetujejo uporabo varčnega programa pranja, pri katerem je poraba energije tipično manjša za 40 odstotkov, še piše STA.

Pri kuhanju se priporoča uporabo pokritih posod, saj se s tem porabi do štirikrat manj električne energije ali plina.

“Vodo za čaj ali kavo vedno segrevajte z grelnikom vode, saj je ta način energijsko učinkovitejši od segrevanja vode na štedilniku. Segrejte le toliko vode, kot je potrebujete,” poudarjajo.

Eko sklad napoveduje nov razpis

Sabina Rajšelj iz Eko sklada je ob predstavitvah teh nasvetov v Zasavju povedala, da bo Eko sklad predvidoma v drugi polovici julija objavil nov javni poziv za energetsko obnovo stavb, ki bo namenjen energetsko revnim občanom.

“Zato ljudi pozivamo, da premislijo o morebitni energetski obnovi, ki lahko obsega menjavo strešne kritine, vključno s toplotno izolacijo strehe, fasade in tal, zamenjavo oken in zunanjih vhodnih vrat, vgradnjo sistema za pripravo tople sanitarne vode, vgradnjo lokalnih rekuperatorjev in zamenjavo stare kurilne naprave z novo na lesno biomaso,” je dejala.