Kako se je premoženje kripto milijarderja za rešetkami podvojilo

Ljudje Forbes 22. junija, 2024 08.39
featured image

Forbes razkriva vir hitre rasti premoženja ustanovitelja Binanca, ki se je s 33 milijard dolarjev povečalo na 61 milijard.

22. junija, 2024 08.39

Ustanovitelj družbe Binance, ki upravlja največjo borzo kripto valut na svetu, sledilci ga poznajo pod imenom CZ, poletje preživlja v minimalno varovanem zaporu Lompoc v Santa Barbari. Medtem ko trgi kripto valut beležijo rast, Forbes razkriva skrivni vir njegovega vse večjega milijardnega premoženja.

Neto premoženje Čangpenga Džaoja se je, odkar je postal obsojenec, močno povečalo. Džao je sicer že zdaj najbogatejša oseba, ki se je znašla za rešetkami, in najbogatejša oseba v svetu kripto valut.

Forbes njegovo premoženje ocenjuje na 61 milijard dolarjev, kar ga uvršča na 24. mesto najbogatejših ljudi na svetu, takoj za Julijo Koch in njeno družino. Naslednja najbogatejša oseba s področja kripto valut je ustanovitelj platforme Coinbase Brian Armstrong z 11 milijardami dolarjev.

Binance povečuje prevlado

Rast CZ-jevega premoženja je posledica dveh dejavnikov. Prvič, njegov 90-odstotni lastniški delež v Binancu je ovrednoten na 33 milijard dolarjev, čeprav se je CZ novembra 2023 umaknil z mesta glavnega izvršnega direktorja v okviru poravnave z ameriškim ministrstvom za pravosodje, v kateri je priznal krivdo zaradi kršitev predpisov o preprečevanju pranja denarja in kršitev sankcij. Njegovo podjetje je vladi plačalo tudi kazen v višini 4,3 milijarde dolarjev.

Vendar je bil vpliv te kazni na Džaojevo osebno premoženje manjši, saj je osebno moral plačati le 50 milijonov dolarjev. V šestih mesecih od izreka kazni je Binance dejansko povečal svojo prevlado med svetovnimi kriptoborzami po obsegu trgovanja (čeprav je bil izključen s Forbesovega seznama najbolj zaupanja vrednih borz kripto valut). Po podatkih, ki jih je zbral spletni portal The Block, se je delež Binanca v celotnem promptnem trgu v šestih mesecih, odkar je CZ zapustil podjetje, s povprečnih 38 odstotkov v dveh mesecih pred omenjeno poravnavo povečal na 42 odstotkov.

Binance
Debvetdesetodstotni lastniški delež CZ-ja v Binancu je ovrednoten na 33 milijard dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Skokovita rast kriptožetona

Velika sprememba CZ-jevega neto premoženja je posledica Forbesovega odkritja njegovih osebnih deležev v žetonih BNB, ki jih je izdal Binance. Po oceni Forbesa gre za 94 milijonov žetonov ali 64 odstotkov od vseh 147,5 milijona žetonov BNB v obtoku. Forbes ocenjuje, da ima Binance v lasti 71 odstotkov ponudbe omenjenih žetonov.

Kljub težavam borze z zakonom je bil BNB v letu 2024 v vzponu, saj se je njegova vrednost povečala za 100 odstotkov in je daleč presegel rast drugih kripto valut, kot so bitcoin (za 54 odstotkov), ether (za 53 odstotkov) in solana (za 49 odstotkov). BNB je pred kratkim dosegel rekordno vrednost 714 dolarjev, njegova tržna kapitalizacija pa je znašala 110 milijard dolarjev.

Kaj je BNB?

Kovanec Binance ali BNB so predstavili leta 2017 kot orodje za zbiranje sredstev, s katerimi je CZ zagnal svojo novo borzo. Žetone, kot je BNB, ustvarijo razvijalci, ki vodijo kripto projekte. So bolj podobni točkam zvestobe za letalske milje kot dejanskim lastniškim deležem v podjetju, čeprav se z njimi trguje na kripto borzah kot z delnicami. Žetoni, kot je BNB, ne omogočajo lastništva, temveč imetnike, ki so pogoste stranke, denimo nagradijo s popusti za trgovanje.

Po besedah poznavalca razmer v FTX, katerega borzni žeton FTT je povzročil dramatičen propad podjetja, se ti žetoni pogosto uporabljajo kot oblika delnic, čeprav to v resnici niso. Zdi se, da se s tem strinja tudi Komisija za vrednostne papirje in borzo, saj trenutno toži Binance, ker je strankam v ZDA žeton BNB prodajala kot neregistriran vrednostni papir.

Kako je CZ kopičil BNB

Sedeminštiridesetletni Čangpeng Džao je svojo zalogo žetonov BNB nakopičil na dva načina. Binance je bila ustanovljen leta 2017, on in ekipa ustanoviteljev pa sta prejela 80 milijonov žetonov od skupne ponudbe 200 milijonov žetonov BNB. Forbesova forenzična analiza kripto denarnic, ki so prejele te žetone, opravljena v sodelovanju z družbo Gray Wolf Analytics, kaže, da ima podjetje v lasti 46,2 milijona od prvotnih 80 milijonov žetonov. CZ je 90-odstotni lastnik družbe Binance, zato mu pripisujejo 41,6 milijona žetonov BNB.

Drugi sestavni del bogastva CZ je bolj nejasen. Rezultati preiskave, ki jo je oktobra 2023 objavil Forbes (izvedel jo je v sodelovanju z Gray Wolf Analytics), so razkrili, da je bilo ob začetni ponudbi žetonov (ICO) sprva premalo zanimanja, zato sta CZ in njegovo podjetje neprodane deleže prelila v kripto denarnice, ki jih je nadzoroval. Binance je leta 2017 trdil, da je prodal 100 milijonov žetonov BNB po ceni 0,15 dolarja in tako zbral skupaj 15 milijonov dolarjev. Forbesova analiza pa je pokazala, da je bilo prodanih največ 10,8 milijona žetonov.

Kako je Forbes prišel do ocene

Binance v svoji uradni beli knjigi (white paper), ki v svetu kripto valut deluje kot psevdo prospekt za vlagatelje v ICO, ni razkril, kaj se bo zgodilo z neprodanimi žetoni. Na koncu je forenzični pregled pokazal, da so jih naložili v denarnice, ki so v lasti Binanca. Forbes ocenjuje, da je danes v teh denarnicah 58 milijonov žetonov BNB, ki so po trenutni ceni 602 dolarja vredni 35 milijard dolarjev. 90-odstotno lastništvo Binanca bi CZ zagotovilo nekaj več kot 52 milijonov dodatnih žetonov. Po mnenju Forbesa ima skupaj v lasti skoraj 94 milijonov žetonov BNB. Binance in CZ-jevi odvetniki se niso odzvali na naše prošnje za komentar o lastniških deležih Čangpeng Džaoja.

Vrednost deleža ustanovitelja Binanca bi danes tako znašala 56,6 milijarde dolarjev, a glede na to, da je malo možnosti, da bi se Džao približal temu znesku, če bi ga poskušal prodati, je Forbes za oceno njegovega deleža uporabil 50-odstotni popust. Trenutno obseg trgovanja z žetoni BNB znaša približno 1,6 milijarde dolarjev na dan.

Kljub trditvi, da ima 200 milijonov strank po vsem svetu, je o notranjem delovanju Binanca zelo malo znanega. Nikoli ni bil podvržen reviziji in več kot 53 odstotkov vsega trgovanja z žetoni BNB poteka na lastni borzi Binanca. V zadnjem mesecu se je vrednost žetona BNB dvignila za približno 5 odstotkov, kar na papirju znaša približno tri milijarde dolarjev več za ustanovitelja Binanca.

Ko torej Džao prestaja svojo štirimesečno kazen, opazuje, kako rastejo njegove milijarde v žetonih BNB.

Avtorja članka sta Javier Paz in Steven Ehrlich.