Naročila imajo, a hiš ne morejo postavljati: “Škodo bi lahko odpravljali več let”

Nepremičnine Marko Rabuza 23. junija, 2024 06.01
featured image

Podjetja Lumar, Jelovica in Kager, ki gradijo montažne hiše, imajo velike težave pri pridobivanju gradbenih dovoljenj.

23. junija, 2024 06.01

Montažna gradnja, kjer ima Slovenija več močnih podjetij, se je v zadnjem mesecu močno ustavila.

Na težave zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj so pretekli teden opozorili v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so se jim oglasila ravno podjetja iz lesnopredelovalne in gradbene panoge, natančneje izdelovalci montažnih hiš.

Ti so za postavitev tovrstnih objektov izpolnili že vse pogoje in izdelali potrebne izdelke oziroma dele, zdaj pa so obstali na zadnji stopnički pred začetkom del, saj zaradi stavke na upravnih enotah ne morejo pridobiti gradbenih dovoljenj. Zaradi tega se jim kopičijo zaloge, nabirajo si zamude, grozi jim izguba poslov in strank.

Bolj podrobno je trenutne težave izdelovalcev montažnih hiš pred dnevi podčrtal direktor mariborskega Lumarja Marko Lukić. V podjetju so v zadnjih dveh mesecih pridobili za približno 80 odstotkov manj gradbenih dovoljenj kot v enakem obdobju lani.

“V zadnjih dveh mesecih izdano gradbeno dovoljenje, prej izjema kot pravilo. Gre za situacijo, ki nam kljub zalogi prodanih hiš za leto in pol zelo otežuje planiranje in normalno delovanje,” je dejal direktor največjega slovenskega proizvajalca montažnih lesenih objektov. Letno postavijo nekaj več kot 100 objektov, največ stanovanjskih hiš.

Večje težave pričakujejo jeseni in nato spomladi prihodnje leto, izpada gradbenih dovoljenj pa jim po besedah Lukića ne bo uspelo nadomestiti. “Vsekakor govorimo o milijonskih izgubah prihodkov,” je dodal.

Marko Lukić
Lastnik in direktor podjetja Lumar Marko Lukić je opozoril, da bi zaradi stavke na upravnih enotah, zaradi katere težko pridejo do gradbenih dovoljenj, lahko zašli v resne težave ((Foto: Mariborinfo/BOBO)

“Zelo velike težave”

Večje težave so, kot omenjeno, posledica stavke na večini upravnih enot, kjer zaposleni že več mesecev opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost. Stavka traja od marca, ko so najprej stavkali vsako sredo, nato pa so v sredini maja stavko zaostrili. Pred upravnimi enotami ljudje čakajo tudi po več ur.

Pri gradnji montažnih objektov gradbeno dovoljenje še bolj vpliva na poslovanje, saj vso dokumentacijo, povezano z montažno hišo, ureja proizvajalec in ne stranka. To v praksi pomeni, da je hiša že prodana, vendar je nato ne morejo začeti graditi.

Glavni izvršni direktor podjetja Jelovica hiše Matjaž Grm na vprašanje, ali imajo težave s pridobivanjem gradbenih dovoljenj, odločno odgovarja: “Zelo velike.”

Ob tem dodaja, da so v zadnjih mesecih na slovenskem trgu pridobili veliko več novih naročil v primerjavi z lani.

“Za ta naročila bi se gradbena dovoljenja ob normalni dinamiki lahko izdajala v roku šestih mesecev, zdaj pa nas ta zastoj skrbi zaradi vpliva na našo proizvodnjo v letu 2025,” odgovarja Grm, ki je direktorski položaj zasedel v začetku tega leta.

V Jelovici, kjer so se do zdaj podpisali pod skoraj 13.000 montažnih hiš, imajo dokaj porazdeljen obseg poslovanja med izvozom in domačim trgom, zato po besedah Grma “nekoliko lažje krmarijo med trenutnimi čermi”.

V najslabšem primeru, če med ministrstvom za javno upravo in upravnimi enotami kmalu ne bo prišlo do dogovora, pa Grm omenja tudi bolj črne scenarije.

Ogromno dodatnega dela in angažiranja

“Neizdajanje gradbenih dovoljenj nam povzroča ogromno težav pri pravočasnem planiranju proizvodnje, posledično motnjah pri oskrbi in v najslabšem primeru lahko tudi zaustavitve proizvodnje za določen čas in s tem povezane visoke stroškovne učinke, ki jih tak ukrep prinaša,” še razmišlja Grm.

O številkah, koliko poslovne škode že imajo, Grm še ne želi govoriti in upa, da bo kmalu prišlo do dogovora in določenih ukrepov med ministrstvi in upravnimi enotami.

“Trenutna situacija že prinaša ogromno dodatnega dela in angažiranje vseh zaposlenih in naših strank pri iskanju optimalnih rešitev v danih situacijah,” še pove o trenutnih težavah.

“Za butično proizvodnjo je lahko pogubno”

Štajerski Kager, ki postavlja montažne lesene hiše po meri in se ukvarja tudi s skeletno gradnjo, je v zadnjih dveh mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani pridobil tri gradbena dovoljenja manj.

Številka zveni nizka, vendar če upoštevamo, da letno v Sloveniji zgradijo med 10 in 15 objektov, ni več povsem tako.

“Število izdanih dovoljenj je upadlo za polovico, kar je za butično proizvodnjo, kot jo imamo mi, lahko pogubno,” pojasnjujejo v podjetju, kjer letos praznujejo 35-letnico obstoja.

Zdajšnje težave se bodo pokazale v 50- do 60-odstotnem upadu postavljenih hiš v Sloveniji.

“To bi pomembno vplivalo na letošnji poslovni izid in verjetno tudi na poslovni izid prihodnjega leta. Sanacija poslovne škode v podjetju bi lahko trajala vsaj prihodnja tri leta.

Poslovna škoda bo odvisna od trajanja trenutne situacije. “Če upoštevamo, da je vrednost posameznega projekta okoli 300 tisoč evrov, lahko že v tem kratkem obdobju govorimo o več sto tisoč evrov veliki škodi. Če bodo trenutne težave trajale še dlje, pa lahko škoda doseže en milijon, dva ali pa celo več,” odgovarjajo v Kagerju.

“Trenutne težave pomenijo resno grožnjo za naše podjetje, saj ogrožajo našo sposobnost za izvajanje projektov in doseganje poslovnih ciljev,” so še navedli.