Bo Francija znižala nadomestila za brezposelnost?

Novice Forbes Slovenija 28. maja, 2024 09.27
featured image

Premier Gabriel Attal želi z znižanjem nadomestil za brezposelne Francoze spraviti na trg dela več ljudi.

28. maja, 2024 09.27

Francoski premier Gabriel Attal je predstavil načrt za zmanjšanje nadomestil za brezposelnost v prizadevanju, da bi pospešil gospodarske reforme predsednika Emmanuela Macrona in ljudi vrnil na delovna mesta, poroča Fortune.

Po načrtu bi se skrajšalo najdaljše trajanje socialne pomoči z 18 na 15 mesecev in podaljšalo obdobje dela, ki je potrebno za upravičenost do nadomestil. Attal je napovedal, da bo vlada odlok izdala 1. julija, spremembe pa bodo začele veljati decembra.

Ukrep prihaja po opozorilu Mednarodnega denarnega sklada o visoki zadolženosti Francije, ki je pozval k večjemu prizadevanju za obvladovanje proračunskih primanjkljajev.

Stopnja brezposelnosti v Franciji med višjimi v EU

Pričakovati je, da bodo z načrtom čez čas letno privarčevali do 3,6 milijarde evrov in pridobili do 90.000 več ljudi. Kot je dejal Attal, pa spreminjanje ni namenjeno varčevanju, temveč večji vključitvi Francozov na trg dela, kar bo posledično financiralo sistem socialnih prejemkov, poroča Euractiv.

Gabriel Attal, francoski premier, Francija
Francoski premier Gabriel Attal bi skrajšal najdaljše trajanje socialne pomoči z 18 na 15 mesecev in podaljšal obdobje dela, ki je potrebno za upravičenost do nadomestil (Foto: PROFIMEDIA)

Kot je poudaril, je razlog za to odločitev zniževanje stopnje brezposelnosti v Franciji, ki je marca 2024 znašala 7,3 odstotka, kar je po podatkih Eurostata več kot povprečje evrskega območja (6,5 odstotka) in EU (šest odstotkov).

Medtem so po poročanju Euractiva francoski levičarski kandidati za evropske volitve kritizirali Attalovo namero, češ da gre za agresiven ukrep, in predlagali alternative. Attal je načrt razkril v nedeljo, dva tedna pred evropskimi volitvami.