V Nemčiji državna pomoč za investicije v okolju prijaznejšo proizvodnjo

featured image

Nemška energetsko intenzivna podjetja lahko po novem zaprosijo za povratna državna sredstva za investicije v okolju prijaznejše proizvodne procese. Denar naj bi vračala šele, ko bo prišlo do pocenitve njihove proizvodnje in večje konkurenčnosti na trgu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

16. marca, 2024 08.25

Nemško gospodarsko ministrstvo je pred dnevi sprožilo prvi krog prijav za sredstva, v katerem je na voljo za štiri milijarde evrov do 15-letnih posojil.

Za pomoč se lahko potegujejo podjetja, ki so sodelovala že pri prvih postopkih za vzpostavitev programa lani poleti, pomoč pa bo priznana tistim s stroškovno najučinkovitejšimi predlogi okoljskih investicij, so napovedali na ministrstvu, poroča STA.

Shema je namenjena podjetjem v papirni, steklarski, jeklarski in kemični industriji ter v drugih energetsko intenzivnih panogah.

Nemške oblasti računajo, da se bodo izpusti ogljikovega dioksida na račun z državnimi sredstvi financiranih investicij do leta 2045 zmanjšali za okoli 350 milijonov ton.

Program pomoči energetsko intenzivnim podjetjem je del širše nemške politike prehoda na okolju prijaznejše gospodarstvo, ne da bi pri tem okrnili konkurenčnost proizvodnega sektorja.