Prihaja državni denar za zelene tehnologije: na kaj lahko računate

featured image

Znani so aktualni in prihajajoči razpisi ter finančne spodbude ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Prihaja denar za sončne elektrarne, hranilnike, električna kolesa ...

28. maja, 2024 15.28

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je na stojnicah v Ljubljani na prvem Info dnevu MOPE predstavilo aktualne in prihajajoče javne razpise oziroma finančne spodbude, poroča STA. Ti bodo na voljo prebivalcem, podjetjem, javni upravi in nevladnim organizacijam. Namenjeni so spodbujanju trajnostnega razvoja in zmanjševanju negativnih vplivov na okolje.

Obiskovalci so na stojnicah na Stritarjevi ulici lahko spoznali možnosti financiranja energetskih in okoljskih naložb ter spodbujanja trajnostne mobilnosti. Ker gre za finančna sredstva, ki jih dodeljujejo ministrstvo ter družbi Eko sklad in Borzen, so poleg zaposlenih na ministrstvu sodelovali tudi svetovalci Borzenove kontaktne točke obnovljivi viri energije (OVE) in energetski svetovalci mreže Ensvet, ki nudijo brezplačno pomoč pri odločitvah glede energetskih naložb in pri pridobivanju sredstev Eko sklada.

Prihaja več sto milijonov evrov

Namen dogodka je bil po besedah ministra za okolje Bojana Kumra približati razpise vsem zainteresiranim, da dobijo informacije in nasvet iz prve roke. Izpostavil je, da so na ministrstvu v zadnjih dveh letih za zeleni prehod samo prek Eko sklada in Borzena namenili prebivalcem in gospodarstvu več kot 350 milijonov evrov. V zmanjševanje energetske revščine so usmerili 22,5 milijona evrov subvencij ter poenostavili postopke za njihovo dodeljevanje, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

“Za projekte OVE bomo v naslednjih treh letih samo prek Borzena namenili 271 milijonov evrov, za trajnostno mobilnost pa 17 milijonov evrov,” je spomnil Kumer.

Kaj vse bo na voljo

Največ zanimanja so po navedbah ministrstva obiskovalci pokazali za prihajajoče Borzenove razpise s področja samooskrbe. S temi ministrstvo spodbuja naložbe v samooskrbne sončne elektrarne za proizvodnjo električne energije in naložbe v shranjevanje energije ter za energetsko učinkovite rešitve za ogrevanje in hlajenje, piše STA.

V primerjavi s preteklimi 20 leti se je v Sloveniji v slabih dveh letih moč sončnih elektrarn, priključenih na omrežje, več kot podvojila. Zdaj znaša več kot 1200 megavatov, kar pomeni, da sončna energija pokriva več kot 250.000 gospodinjstev oziroma njihovo letno porabo električne energije.

Inštalacija sončnih panelov na novogradnje na Nizozemskem
Največ zanimanja je za prihajajoče razpise s področja samooskrbe, med katere spadajo tudi samooskrbne sončne elektrarne (Foto: PROFIMEDIA)

Veliko vprašanj je bilo tako povezanih z razpisom za sofinanciranje samooskrbnih elektrarn in kombinacije elektrarn s hranilnikom, ki so bile priklopljene po novi uredbi o samooskrbi. “Razpis v višini 30 milijonov evrov bo objavljen 7. junija, prav tako ponovitev razpisa za sončne elektrarne za pravne osebe, zadruge in samoupravne lokalne skupnosti,” so navedli na ministrstvu.

Spodbude za električna kolesa 3. junija

Kot še navaja STA, bo z Borzenovimi razpisi trajnostne mobilnosti ministrstvo spodbujalo nakup električnih koles ter uporabo električnih vozil, financiralo pa tudi nakup e-polnilne infrastrukture. Razpis za subvencioniranje nakupa mestnih električnih koles, električnih zložljivih koles in električnih tovornih koles se bo odprl 3. junija, medtem ko bo razpis za sofinanciranje nakupa e-vozil in polnilne infrastrukture za fizične in pravne osebe objavljen jeseni.

Na ministrstvu so ob tem zapisali, da zaradi velikega obiska na stojnicah razmišljajo, da bi Info dan v prihodnje organizirali vsaj enkrat letno in še v kakšnem drugem kraju.