Japonska bo mobilnostne težave starajoče družbe reševala s samovozečimi Nissani

featured image

Na Japonskem se spopadajo s pomanjkanjem taksistov in starajočim se prebivalstvom, ki potrebuje prevoz. Težavo bodo pri Nissanu skušali rešiti s samovozečimi taksiji.

3. marca, 2024 09.37

Japonski avtomobilski obrat Nissan želi v bodoče na Japonskem uvesti samovozeče taksije. Storitev naj bi po poročanju STA uvedli v letu 2027, razlogi za uvedbo samovozečih taksijev pa je pomanjkanje taksistov, kar je prineslo občutno staranje prebivalstva.

Komercialne storitve samovozečih taksijev bodo po napovedih podjetja začeli preizkušati v prihodnjem poslovnem letu, in sicer z uporabo enoprostorcev na območju Jokohame. V Nissanu so sicer navedli, da poslovne modele za storitve samovozeče mobilnosti preizkušajo že od leta 2017.

“Lokalne skupnosti se na področju mobilnosti soočajo s številnimi izzivi, med drugim s pomanjkanjem voznikov, ki je posledica staranja prebivalstva,” je Nissanovo izjavo za javnost povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Na Japonskem sicer na tem področju niso pionirji, vendar je kot piše STA, tamkajšnja vlada določila pospešitev razvoja te tehnologije kot ključno prednostno nalogo. Država se namreč sooča s pomanjkanjem delovne sile in starajočim se prebivalstvom, ki potrebuje prevoz.

Po japonskih cestah lahko v skladu z njihovimi zakoni od lanskega leta vozijo samovozeča vozila stopnje 4. Avtonomija vozila je razvrščena po lestvici od 0 do 5, pri čemer 5 pomeni, da je vozilo povsem avtonomno.