Google utišal svojega klepetalnega robota, ki o volitvah po novem ne ve ničesar

Tehnologija Forbes Slovenija 13. marca, 2024 17.27
featured image

Volitve letos potekajo v več kot 50 državah po svetu, ob tem pa so vedno glasnejša opozorila na vpliv, ki bi ga lahko imela številna orodja umetne inteligence. Eden od razvijalcev se je odločil svojega robota utišati.

13. marca, 2024 17.27

“Še vedno se učim, kako odgovoriti na to vprašanje. Odgovor poiščite na Googlu,” vam na vprašanje o katerih koli volitvah, ki se bodo letos še odvile, odgovori Googlov klepetalni robot Gemini. Gre namreč za omejitev, ki so jo pri Googlu uvedli v izogib širjenja dezinformacij.

Googlov robotski klepetalnik vam tako ne bo postregel z odgovori o volitvah, kandidatih in napovedih. Ko smo ga denimo vprašali, kdo so kandidati na letošnjih predsedniških volitvah v ZDA, nam je postregel z zgornjo frazo.

Volitve so letos na sporedu v več kot 50 državah, med drugim tudi v Rusiji, ZDA, Indiji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem. Tako nam je Gemini odgovoril, da se še vedno uči tudi, ko smo ga vprašali o Donaldu Trumpu in Andreju Plenkoviću, saj bodo na Hrvaškem in v ZDA letos potekale volitve.

Google Gemini
Googlov robotski klepetalnik vam tako ne bo postregel z odgovori o volitvah, kandidatih in napovedih.(Foto: Gemini/zajem zaslona)

Nam je pa dal isti odgovor, ko smo ga povprašali o tem, kdo je Giorgia Meloni ali pa Robert Golob. Ne v Italiji ne v Sloveniji na sporedu ni nobenih volitev, z izjemo evropskih. Ga pa je mogoče na led speljati prek podvprašanj. Ekipa BBC, ki je poizvedovala o indijskih volitvah, je po seriji podvprašanj le dobila podatke o največjih strankah v državi.

Da bodo svojega klepetalnega robota pred volitvami iz previdnosti omejili, so sicer pri Googlu najavili že lani decembra. “Omejujemo vrste poizvedb, povezanih z volitvami, na katere bo Gemini vrnil odgovore,” so takrat sporočili.

Gemini je sicer pred kratkim že poskrbel za zadrego njegovega lastnika. Njegovo orodje za kreacijo slik je namreč ustvarjalo fotografije, ki so bile zgodovinsko netočne. Tako so se v prizorih, ki so ponazarjali drugo svetovno vojno, v nemških uniformah znašle temnopolte osebe in ljudje azijskega porekla.