Največja ameriška banka poroča o najboljšem letu v svoji zgodovini

Posel Forbes Slovenija 12. januarja, 2024 16.09
featured image

JPMorgan Chase je sporočila lanske rezultate, ki so slabši od napovedi analitikov. A še vedno rekordni.

12. januarja, 2024 16.09

Največja banka v ZDA po sredstvih, ki je obenem tudi največja svetovna banka po tržni kapitalizaciji, je zadnje lansko četrtletje sklenila s 15-odstotnim padcem dobička v primerjavi z istim četrtletjem leta 2022. Ta je, kot so sporočili iz banke, znašal 9,3 milijarde dolarjev oziroma 8,5 milijarde evrov.

Analitiki so padec pričakovali. Ne nazadnje so ga oklestili stroški, ki jih je JPMorgan Chase plačal Zvezni agenciji za zavarovanje hranilnih vlog (Federal Deposit Insurance Corporation) zaradi regionalne bančne krize. Zlom Silicon Valley Bank in Signature Bank sta jim odnesli 2,9 milijarde dolarjev (2,6 milijarde evrov), poroča CNN.

Padel je tudi čisti dobiček na delnico, ki je znašal 3,04 dolarja. To je občutno manj od 3,35 dolarja, kolikor so napovedali pri FactSet, družbi, ki se ukvarja s finančnimi podatki. Po prepričanju JPMorgan bi se brez zgoraj omenjenega enkratnega plačila zvezni agenciji dobiček na delnico približal 3,97 dolarja.

Boljši od napovedi pa je bil v zadnjih treh mesecih leta 2023 prihodek bančnega velikana. Povečal se je za dvanajst odstotkov, kar nanese 39,94 milijarde dolarjev ali 36,4 milijarde evrov. Analitiki so sicer pričakovali, da bo prihodek znašal 39,78 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon
Izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon (Foto: PROFIMEDIA)

Največja ameriška banka sicer pogosto velja za znanilca dogajanja na Wall Streetu, še spomni CNN. Pri tem trdijo, da so se s podobnimi težavami kot JPMorgan v zadnjem četrtletju srečale tudi ostale banke.

Slabo četrtletje, rekordno leto

Čeprav je dobiček v zadnjem četrtletju močno upadel, pa je banka daleč od tega, da bi bila v težavah.

Za sabo imajo namreč najboljše leto v svoji zgodovini. Prihodki JPMorgan Chase so se v zadnjih dvanajstih mesecih v primerjavi z letom 2022 povečali za 23 odstotkov; znašali so 158 milijard dolarjev oziroma 144 milijard evrov. To je zadoščalo za 49,6 milijarde dolarjev dobička (45,2 milijarde evrov), kar je kar 32-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.

Kot razlog za rekordno leto so navedli dobre rezultate na področju čistih prihodkov od obresti in kakovosti kreditov.

Kar 4,1 milijarde dolarjev dobička pa je JPMorgan Chase v letu 2023 ustvarila še z banko First Republic. Tega srednje velikega posojilodajalca premožnim obmorskim družinam so prevzeli v lanskem bančnem kaosu. Iz slednjega so torej – tako kot iz finančne krize leta 2008 – izšli še večji in dobičkonosnejši.

“Wall Street morda podcenjuje raven inflacije”

Glavni izvršni direktor Jamie Dimon je v poročilu zapisal, da ameriško gospodarstvo ostaja močno, a dodal možnost, da Wall Street podcenjuje raven inflacije.

“Pomembno je poudariti, da gospodarstvo poganjajo velike količine državne porabe s primanjkljajem in pretekle spodbude. Stalno se povečuje tudi potreba po povečani porabi zaradi zelenega gospodarstva, prestrukturiranja globalnih dobavnih verig, večje vojaške porabe in naraščajočih stroškov zdravstvenega varstva. To lahko privede do tega, da bo inflacija trdovratna, obrestne mere pa višje, kot jih pričakujejo trgi,” je pojasnil.

Delnice banke JP Morgan Chase so lani zrasle za 27 odstotkov, kar je največ med vsemi velikimi bankami v ZDA. Njihova delnica je v petek že v trgovanju pred odprtjem borze ob objavi rezultatov poskočila za 1,8 odstotka. Ob 16. uri je kotirala pri 171,70 dolarja, kar je 2,1 odstotka višje kot ob zaprtju v četrtek.