Kitajski spletni trgovec z manj prihodki povečal dobiček

Posel Forbes Slovenija 16. novembra, 2023 14.40
featured image

Tretje četrtletje je bilo za kitajskega spletnega trgovca Alibaba slabše – v primerjavi z istim obdobjem lani so vknjižili štiriodstotni upad prihodkov. A je dobiček kljub temu večji.

16. novembra, 2023 14.40

Kitajski spletni trgovec Alibaba je v tretjem letošnjem četrtletju, ki se je za podjetje začelo julija, v medletni primerjavi vknjižil štiriodstotni upad prihodkov. Vseeno pa je to zadostovalo za devetodstotno povečanje dobička, poroča STA.

V družbi so ob objavi rezultatov preklicali tudi napoved ustanovitve ločene enote za napredne rešitve v oblaku.

Spomnimo, da so iz Alibabe marca sporočili, da se bo družba razdelila na šest posameznih poslovnih skupin. To predstavlja enega najodmevnejših prestrukturiranj kakšnega vodilnega kitajskega tehnološkega podjetja doslej. Ena od enot naj bi bila Cloud Intelligence Group, ki bi vključevala napredne rešitve v oblaku.

V Alibabi so po navedbah AFP pojasnili, da te enote ne bo. Zaradi zaostritve ameriške omejitve izvoza naprednih računalniških čipov na Kitajsko namreč takšna poslovna poteza po njihovih besedah ne bi bila več smiselna.

Družba Alibaba ima v lasti tudi spletni portal AliExpress (Foto: PROFIMEDIA)

Alibabo je leta 1999 ustanovil Jack Ma. Družba se trenutno sooča s številnimi izzivi, tudi zaradi regulatornih ukrepov doma in na tujem. Oblasti v Pekingu so med drugim leta 2020 v zadnjem trenutku ustavile načrtovano javno ponudbo delnic Alibabine finančne podružnice Ant Group, potem ko je bil Ma v govoru kritičen do kitajskih regulatorjev. Leta 2021 pa so Alibabo zaradi domnevnih nepoštenih praks kaznovali z rekordno globo v višini 2,75 milijarde dolarjev.